Keresés
Close this search box.

Bőrünk emlékszik!

//

Bőrünk a káros hatásokra emlékezik: a napon eltöltött idő és a bőrt ért káros UV-sugarak hatása egész életünkön át összeadódik, s akár évek, évtizedek múlva jelentkezhet ennek következménye.

Miből lesz a daganat?

Napfény hatására az összes pigmentáció aktiválódik, a barna bőrön ugyanis az anyajegyek is sötétednek, számuk is növekedhet, különösen azoknál, akiknek egyébként is sok anyajegyük volt. Később, ősszel, ahogyan a napsütötte barnaság kopik, úgy világosodnak az anyajegyek is.

Mindig forduljunk szakorvoshoz, ha a pigmentált anyajegyeknél változást észlelünk, hiszen az időben észlelt kóros folyamat diagnosztizálása életet menthet. Feltétlenül jelezzük, ha egy meglévő anyajegynek megváltozik a mérete, felszíne, színe, elmosódik a határa, vérezni vagy viszketni kezd, begyullad, fájdalmassá válik.

Tévhit azonban, hogy csak a meglévő anyajegyekben alakulhat ki. A Journal of the American Academy of Dermatology folyóiratban közölt korábbi kutatás szerint a vizsgált esetek 70,9%-ában új elváltozásként jelentkezett, és csak 29,1%-ban már meglévő anyajegyből alakult ki.

A melanoma valójában a bőrben lévő pigmentsejtekből kiinduló, gyorsan terjeszkedő, agresszív bőrdaganat, melynél a túlélési esélyek akkor a legjobbak, ha korai stádiumban felfedezik az elváltozást, még mielőtt áttéteket képezne. Emiatt nagyon fontos a bőr rendszeres otthoni ellenőrzése is.

Ha nem észlelünk rendellenességet, akkor a szokásos éves anyajegyszűrésre a napsütötte szín halványulása után, ősszel jelentkezzünk! Az anyajegyekről az éves kontroll után számítógépben tárolt dokumentációnak ott van jelentősége, ha valakinek nem 5-10, hanem 100-150 anyajegye van, vagy esetleg a családban volt már rosszindulatú daganatos betegség, akár festékes, akár más hámeredetű daganat. Ilyen esetben fontos nyomon követni a változásokat, és kiszűrni, ha valamelyiket sebészeti úton eltávolítani szükséges.

Emellett ne feledjük: a legyengült immunrendszer számos betegség rizikófaktora, így a daganatos betegségek kockázatát is növelheti!

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos
Anyajegyszűrő Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!