Keresés
Close this search box.

A természetes hatóanyagok szerepe a megelőzésben

//

Sokan keressük azokat a természetes hatóanyagokat, melyek immunrendszerünket erősítve védik a szervezetet, mind a daganatok képződése ellen, mind az esetleges fertőzésekkel, parazitákkal szemben.

A természetes hatóanyagok szerepe a megelőzésben

A természetben a növények is kifejlesztenek védekező mechanizmusokat és anyagokat élősködőik, parazitáik, a rovarok és állatok pusztító hatásai, illetve az időjárás – például az UV-sugárzás – károsító hatásai ellen. A növények számára elsődleges védekezésben használt hatóanyagok, molekulák többnyire az őket fogyasztó ember számára is nyújtanak bizonyos védelmet.

Ilyenek lehetnek például a gyümölcsök és zöldségek élénk színét adó flavonoidok, melyek nemcsak a növény számára nyújtanak védelmet, hanem az emberi szervezetre is pozitív élettani hatást gyakorolnak. Például az alfa- és béta-karotinoidok a sárgarépában: az emberi szem éleslátásért felelős központjában csökkenthetik a makula degenerációt.

Ezeket a fitonutrienseket akár színkódok szerint is lehet csoportosítani:

● A piros szín a magas likopintartalmú növényekre jellemző – lásd paradicsom.

● A zöld a szulforafán indol molekulákra jellemző szín, a keresztesvirágúakban fordul elő, ilyen a brokkoli, kelbimbó, karfiol, káposzta, spárga.

A brokkoli egyébként sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: például béta-karotint (pro A-vitamin), folsavat (B 9 -vitamin), tiamint (B 1 -vitamin), riboflavint (B 2 -vitamin), niacint (B 3 -vitamin), C-, K- és E-vitamint, kalciumot, magnéziumot, szelént, cinket, vasat és káliumot. Ezenfelül glükozinolátokban is gazdag, mely a növény aprítása során szulforafánná alakul. Ez a kéntartalmú molekula nemcsak antivirális és antibakteriális hatással bír, de daganatgátló hatása is ismert.

Már 2007-ben a Linus Pauling Intézetben végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a szulforafán több mint 200 olyan „alvó” enzimet képes a sejtekben aktiválni, melyek segítik a sejtek méregtelenítését, illetve képesek blokkolni a HDAC enzimet, ami a daganatsejtek szaporodását segíti. 2004 óta számos vizsgálat bizonyította a szulforafánok hatékonyságát vastagbél-, emlő-, tüdő-, valamint prosztatarák ellen.

Fontos tudnunk: a szulforafán csak max. 1-7 perces gőzöléssel elkészített brokkoliban marad sértetlen, a tartós főzés-sütés tönkreteszi ezt a hatóanyagot!

A zöld tea és a benne található flavanol, flavonol típusú molekulák, valamint katechinek, (ezen belül is az EGCG-nek rövidített epigallokatechin gallát), számos klinikai vizsgálatban bizonyították jótékony hatásukat kóros elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, metabolikus szindróma, magas koleszterinszint, gyulladásos és daganatos betegségek kockázatának csökkentése terén.

Egy 2010-ben megjelent metaanalízis során több mint 105, 1980–2009 között publikált tudományos közleményt összegeztek. Megállapították, hogy a zöld teában lévő katechinek tumor-növekedést és érbenövést gátló hatásúak, jelentős szerepet játszanak a száj, nyelőcső, gyomor, vékony- és vastagbelek, hasnyálmirigy, vese és emlő daganatainak megelőzésében. Ez a prevenciós hatás elsősorban a polifenol molekulák antioxidáns hatásának tulajdonítható, illetve egy olyan enzimaktivitás fokozásának, mely segíti a káros anyagok átalakítását, lebontását és kiürülését a szervezetből.

Ázsiában évszázadok óta alkalmazzák a zöld tea katechineket vírus-, baktérium- és gombaellenes hatásaik miatt. Klinikai vizsgálatok szerint hatékonyak többek között adeno- és influenzavírusok, valamint a gyomorrákot okozó Helicobacter Pylori baktérium ellen is.

● A sárga kurkuma színét adó kurkuminoidok szintén a természetes fenolok családjába tartoznak, jelentős gyulladáscsökkentő és daganatellenes hatással rendelkeznek.

2012-ben a Journal of Biotechnologyban megjelent cikk szerint a kurkumin I. képes elpusztítani a rezisztens daganatsejteket is, illetve képes hatékonyan gátolni a daganatsejtek adaptációs készségét, így fontos részét képezheti – kemoterápiával együtt – a multi rezisztens daganatok kezelésének.

A kurkuminoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk révén képesek akár a DNS-molekula károsodását is kivédeni, és jelentős enyhülést, javulást előidézni a szervezet krónikus gyulladással járó folyamataiban, például ízületi gyulladások és gyulladásos bélbetegségek esetén.

Egy 2018-ban megjelent publikáció szerint a kurkuminoidok – feketebors-kivonattal kombinálva – hatékonyan csökkentik a vércukorszintet, D3-vitaminnal kombinálva pedig csökkentik az Alzheimer-kórban szenvedő betegek agyában az amiloid lerakódásokat.

A daganatos betegségek megelőzésében és a káros anyagok hatástalanításában a bélflóra integritása legalább annyira fontos, mint az itt felsorolt természetes anyagok. Ennek a rendkívül összetett, sokféle funkciót ellátó rendszernek nap mint nap meg kell küzdenie az élelmiszerekben található adalékanyagokkal, gyógyszerekkel, rosszabb esetben a kémiai ágensekkel is. Ezek mind súlyosan károsítják ezt az egyedi és kényes egyensúlyt. Épp ezért fontos, hogy a helyes táplálkozás keretében biztosítsuk számukra is azokat a rostban gazdag alapanyagokat, melyek integritásuk és szaporodásuk alapjai.

A lignán olyan rostban gazdag anyag, mely a női hormonokhoz hasonló fitoösztrogén hatású és szerkezetű. Szinte minden zöldségben, gyümölcsben, fás növényben előfordul kisebb-nagyobb mennyiségben, de az ember számára egyes lignánfélék különösen fontosak.

A lenmag lignán összetétele kivételesen kedvező, mert nagy mennyiségben tartalmaz secoizolaricirezinol (SDG) molekulát, mely a bélrendszerbe jutva olyan potens enterolaktonná és enterodiollá alakul, mely a szervezet leghatékonyabb saját termelésű antioxidánsai közé tartoznak. Daganatmegelőző hatásuk például vastagbél-, emlő- és petefészek-daganatoknál jelentősnek mondható.

Dr. Kristóf Margit
gyermeksebész szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!