Keresés
Close this search box.

A helyes daganatmegelőző étrend kialakítása

//

A WHO prognózisa szerint 2020-ra az évente diagnosztizált új daganatos betegek száma és a daganatos halálozás is másfélszeresére emelkedhet. A hatékony megelőzés egyik kulcsa az egészséges táplálkozás, mely a legfontosabb egészségmegőrző és betegségmegelőző lehetőségek egyike.

A daganatmegelőző étrend kialakításakor az egyszerű szénhidrátok (pl. cukrok) bevitelének csökkentését, míg az összetett szénhidrátok. teljes kiőrlésű alapanyagok bevitelének növelését javasolják. A bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás szintén nélkülözhetetlen eleme az egészséges, daganatmegelőző táplálkozásnak.

Közismert tény az is, hogy a magashegységekben élő emberek hosszabb ideig, jó egészségben élnek, körükben a daganatos betegségek is ritkábban fordulnak elő. Ennek az egyik oka lehet. hogy a nagy tengerszint feletti magasság alacsony deutériumtartalmú környezetet biztosít számukra. A vizsgálatok szerint nemcsak az ivóvíz, hanem a különböző tápanyagok deutériumtartalma is jelentősen eltérő lehet. így a helyes táplálkozás önmagában is fontos szerepet tölthet be a megfelelő deutériumkoncentráció fenntartásában. A szervezetben ugyanis létezik egy természetes deutériumcsökkentő mechanizmus, amely egészséges sejtekben megfelelően működik, a rákos sejtekben viszont ez a funkció sérül. A deutériummegvonás alkalmazásával ez a folyamat támogatható, ezért egyre több szakmai érv szól a módszer mellett. (x)

Abonyi Orsolya, dietetikus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!