Keresés
Close this search box.

Mi az integratív onkológia?

//

Az integratív onkológia egy olyan fiatal, kialakulóban lévő tudományág, amely egy emberközpontú, személyre szabott kezelési lehetőség a daganatos betegek részére. Az alkalmazott módszerek lényege, hogy közvetlenül segítsék a betegség (a rák) gyógyítását és a beteg szervezet „talpon maradását”, épségben tartását.

Mi az integratív onkológia?

A hivatalosan elismert legjobb klinikai gyakorlat (good clinical practice) mellett, ami ugyebár az onkológia – tényeken és bizonyítékokon alapuló – konvencionális fegyvertára (evidence based oncology), az integratív onkológia egy sor olyan diagnosztikai és terápiás, főképp kiegészítő (komplementer) módszert is alkalmaz a betegellátásban, amelyek kéz a kézben daganatellenes hatásúak, és emellett segítik a beteg mindennapi életminőségének megtartását, javítását.

Az integratív onkológiai gyakorlat kétféle diagnosztikából áll. Az egyik panel – a hivatalos kórházi diagnosztika, ami magát a betegséget célozza meg. Egyetlen feladata, hogy a lehető legpontosabban feltérképezze a daganatos betegség biológiai jellemzőit, pontos kiterjedését és nemzetközileg meghatározott stádiumát. Ilyen képalkotó vizsgálat a röntgen (RTG), az ultrahang (USG), a számítógépes tomográfia (CT), a magnetikus rezonancia (MRI) vagy a pozitron emissziós tomográfia (PET). De ki ne hagyjuk a vérből nyert onko-markereket sem, amelyek a daganatos betegség közvetett aktivitását jelzik.

A másik diagnosztikus oszlop pedig magát a beteg szervezetet vizsgálja, annak aktuális állapotát, belső szerveinek funkcionalitását stb. Ez egy állapotfelmérés és nem kimondott diagnosztika. Nem hivatalos egészségügyi rendszerekhez tartozik, valójában egy minőségi vizsgálatsornak felel meg.

Egy korábbi cikkemben ezekre a gyakorlati „csodákra” már röviden utaltam (vizuális arcdiagnosztika, íriszdiagnosztika, vércseppanalízisek, emberi testmező analízise vagy a sejtközötti tér vizsgálata). Az ezekből a módszerekből nyert információk pontosan és hűen tükrözik mind a beteget, annak gyenge pontjait és aktuális erősségeit, mind pedig a betegségét.

Így talán már érthető, hogy miért is személyre szabott, egyénileg egy kicsit más és más maga a terápiás protokol. A terápiás stratégia is követi a diagnosztika koncepcióját. Az egyik része támadja a daganatot, elpusztítja azt (sebészeti eljárások, kemoterápia, sugárterápia, hormonális kezelés), vagy éppen érzékenyíti a betegséget a fentiekben említett eljárásokra (COD tea), vagy akár leszárítja a daganatos telepeket tápláló ereket (molekuláris célzott kezelések, keleti gombakivonatok, omega-3 zsírsavak, zöldtea kivonatok stb.), illetve beindítja a daganatos sejtek apoptózisát, programozott sejtelhalását (deutérium-csökkentés módszerei, resveratrol, kurkumin stb.).

A másik terápiás oldalon pedig egy úgynevezett nem specifikus támogatással erősíti a szervezet immunrendszerét, csökkenti a szervezetben elhatalmasodott krónikus gyulladást, felszámolva ezzel minden sorvadásos betegség melegágyát és az oxidatív stresszt.

Ide tartoznak még a levezető és kivezető eljárások, a méregtelenítő kúrák, melyek megszabadítják a szervezetet a felgyülemlett salakanyagoktól, harmonizálják a fő méregtelenítő szervek (vastagbél, máj, vese, bőr, tüdő) működését, illetve az intenzív stresszoldás és imaginatív gyakorlatok is, mint például a hipnózis és a Simonton tréning.

Az integratív onkológiai gyakorlat már korántsem egy „alternatív” megközelítése a rák kezelésének, egyre több tekintélyes akadémiai rákközpont a világon (Harvard, Memorial Sloan Kettering, MD Anderson, Duke, UCSF) építi be ezeket a módszereket a mindennapi gyakorlatába.

Az integratív onkológia nem tévesztendő össze azonban a biológiai holisztikus rákterápia eljárásrendszerével! A kettő között van egy óriási különbség: a holisztikus, emberközpontú hozzáállás nem használ a szervezetre toxikus kezeléseket. A szó legnemesebb értelmében alternatívája a konvencionális (hivatalos) onkológiai gyakorlatnak. Zsigerből elutasít minden olyan terápiás hozzáállást, amely kárt okozhat az ember mikrokozmikus rendszerének.

Nos, a kettő közti, sokszor ingoványos talajon „zsonglőrködik” az integratív onkológia, s próbálja – szigorú kontroll alatt – érzékenyen összehangolni mindazt, amit a modern onkológiai kezelések, az új biológia és az energo-információs medicina aktuálisan nyújtani tud.

Jómagam, gyakorló onkológusként ez utóbbi hozzáállást képviselem, s az előző években megvalósított és a közeljövőre tervezett klinikai vizsgálataimmal szeretnék hozzájárulni az Új Világ egyetemes tudástárához.

Dr. Csóka Tibor
klinikai onkológus szakorvos
Telefonos konzultációs lehetőség

minden csütörtökön 15.00– 17.00 óráig a

00-421-911-571-415 telefonszámon
Turul Egészségközpont (Dunaszerdahely, Szlovákia)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!