Keresés
Close this search box.

Antihisztaminnal a rák ellen?

//

Úgy tűnik, az allergia elleni készítmények nem csak az allergiás tünetek csillapítására lehetnek alkalmasak. A Journal of Leukocita Biology folyóiratban közölt vizsgálat szerint az antihisztaminok a daganatos sejtek növekedését is képesek lehetnek megállítani.

Az allergia a szervezet téves immunválasza. Az allergiás tüneteket a hízósejtekből felszabaduló hisztamin okozza.

A kutatók megfigyelték, hogy a hisztamin emellett támogatja a myeloid eredetű szupresszor sejtek (MDSC) aktiválódását, melyek az immunrendszer elnyomása által segítik a tumor növekedését. Megállapították, hogy allergiás betegeknél magasabb a véráramban keringő MDSC aránya, mint a nem allergiás vizsgálati személyeknél.

Azt is bizonyították, hogy a hisztamin fontos szerepet tölt be a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokban: gátolja az immunrendszer védő funkcióját a kialakult daganat leküzdésében.

A hisztamin blokkolásával a kutatók hatékonyan fékeztek meg egy melanoma kifejlődésével járó folyamatot. Az antihisztaminok segítségével csökkenthető a szervezetben az immunrendszer működését fékező MDSC mennyisége, ezáltal az immunrendszer képessé válhat a tumor leküzdésére.

Az egyszeri megfigyelést követően a kutatók további vizsgálatokat szerveznek a folyamat pontos feltérképezésére, és remélik, hogy az antihisztaminok a későbbiekben a daganatterápia hatékony eszközei lehetnek.

A vizsgálatok befejezéséig a kutatók kérik, hogy a daganatos betegek még ne kezdjenek el antihisztaminokat szedni pusztán az első eredményekre hagyatkozva.

Prof. Dr. Nékám Kristóf
allergológus, klinikai immunológus, belgyógyász, egyetemi magántanár
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!