Keresés
Close this search box.

Immunonkológia

//

Magyarországon évente egy nagyobb város lakosságának megfelelő, közel 50 ezer rákos megbetegedést diagnosztizálnak, miközben csaknem 31 ezer beteg veszíti életét valamely daganattípus miatt. Bár immunonkológiai terápiát napjainkban még csak a gyógykezelések 3%-ában alkalmaznak, ám az orvosok bizakodóak. Elképzelhetőnek tartják, hogy 10 év múlva már az onkológiai kezelések közel 60%-a ezen az új, hosszú távú, minőségi túlélési lehetőséget biztosító kezeléseken alapul majd.

Immunonkológia

Az immunrendszer ereje
a rák elleni küzdelemben

Az ASCO (American Society of Clinical Oncology), az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság Kongresszusa a világ legnagyobb szakmai fóruma, amely meghatározó eseménye az onkológiának. A kongresszusra minden évben közel 30 ezer onkológiával foglalkozó szakember látogat el a világ minden tájáról annak érdekében, hogy az onkológiai szakterület aktualitásait, a legújabb nemzetközi eredményeket, terápiákat, ellentmondásokat megvitassa. Fontos témaként szerepelt az immunterápia, mely olyan egyedi megközelítése a rákos megbetegedések kezelésének, ahol a szervezet immunrendszerét használják fel a rák leküzdésére, az immunrendszer folyamatos erősítése révén. A kutatók több évtizede, világszerte vizsgálatokat végeznek annak megismerésére, hogy az immunrendszer milyen szerepet játszhat a rákos megbetegedések elleni küzdelemben.

A terápia alapja az a felismerés, miszerint minden emberi szervezetben vannak ráksejtek, de ideális esetben az immunrendszer ezeket felismeri, és el is pusztítja. A betegség akkor üti fel a fejét, amikor a daganatos sejtek elrejtőznek az immunrendszer elől.

Az immunonkológiai kezelések kiiktatják a gátló receptorokat, a gyógyszer hatására pedig beindul a szervezet immunválasza. Bár az immunterápia más gondolkodásmódot igényel az orvosoktól, és eltér az eddig ismert terápiáktól (sugárkezelés, kemoterápia vagy műtéti beavatkozások), a szakemberek szerint paradigmaváltást eredményezhet az onkológia területén.

Rák, a még mindig nehezen
legyőzhető betegség

A világ országait tekintve, Magyarország az elsők között helyezkedik el a daganatos halálozások „ranglistájában”. A rákos megbetegedések közül a tüdőrák a leg-gyakoribb és legveszélyesebb daganattípus, amely világviszonylatban mintegy 1,8 millió emberéletet követel, és az összes daganatos halálozás 18%-át teszi ki.

Elszomorító az adat, hogy a férfiak esetében a tüdőrák okozta halálozásban hazánk világelsőnek számít. Magyarországon évente 10 ezernél is több új tüdőrákos megbetegedést diagnosztizálnak, miközben 8 ezer beteget veszítünk el, ráadásul nemcsak az idősebb korosztályból.

Hatékony lépések a rákkezelésben

A legújabb gyógyszerfejlesztési eredményeknek köszönhetően, egyes rákbetegségek esetében biztosítottá válhat a betegek hosszú távú, minőségi túlélési lehetősége. Az immunterápiás kezelésekkel egyelőre a melanoma (bőrrák), a tüdőrák és a veserák területén értek el kimagasló eredményeket a szakemberek. Jelenleg is a rákos megbetegedések több mint húsz területén zajlanak ígéretes kutatások.

Dr. Dank Magdolna
Semmelweis Egyetem Onkológiai Központjának megb. igazgatója

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!