Keresés
Close this search box.

A gyógygombák hatékonysága daganatos betegek integratív kezelésében (2. rész)

//

A gombák gyógyhatásainak megítélése napjainkig többnyire csak néprajzi, kultúr- és orvostörténeti érdekesség volt, most kezdjük csak megérteni a gombák egészségre kifejtett jótékony hatásait. Úttörő szerepe volt ebben a Japán Nemzeti Rákkutató Intézet egyik munkatársának, Ikenawa doktornak, aki egy 14 évig tartó epidemiológiai vizsgálat eredményeit ismertette egy nemzetközi szakmai konferencián.

A gyógygombák hatékonysága daganatos betegek integratív kezelésében (2. rész)

Mi magunk, a Csallóközi Onkológiai Kezdeményezés nevű polgári társulásunkkal integratív jellegű klinikai vizsgálatot végeztünk onkológiai szakrendelőnkben, Dunaszerdahely város Járási Kórházának a maximális támogatását élvezve. A vizsgálatba 40 daganatos beteget soroltunk be – 20 férfit és 20 nőt – 39 és 74 év közötti szórással.

A klinikai tesztek középpontjában egy gyógygomba „koktél” állt, ami feketepata gomba, bokrosgomba, mandula gomba és pecsétviaszgomba kivonatokat tartalmazott. Elsődleges céljaink közé tartozott ezek daganatos betegekre gyakorolt általános jótékony hatásának, illetve az onkológiai kezelések mellékhatásai feltételezett csökkenésének megfigyelése, kimutatása.

Nézzük, milyen hasznot is várhat a daganatos beteg és a klinikai onkológus a kutatásban szereplő gombáktól!

A Feketepata gomba (Phellinus linteus, Meshimakobu) rákellenes hatásúnak bizonyult mellráksejtek laboratóriumi vizsgálatakor. A kutatók szerint az AKT nevű enzimet blokkolja, amely a sejtnövekedést irányító jeleket ellenőrzi. A kínai, koreai és japán orvoslásban is ismert gomba tumorellenes hatását korábban már bőr-, tüdő- és prosztatarák sejtjeivel szemben is kimutatták. A mostani, mellráksejteken végzett kutatás azonban az első, amikor a hatásmechanizmust is kezdik megérteni a kutatók. Daniel Sliva, az indianapolisi Metodista Kutatóintézet munkatársa szerint, a gomba kivonata csökkentette az új ráksejtek ellenőrizetlen növekedését, visszaszorította agresszív viselkedésüket és elzárta az újonnan kialakuló – a tumort tápláló – véredényeket.

A másik ismert rákellenes hatású gyógygomba a Bokrosgomba (Grifola frondosa, Maitake). Egy japán klinikai vizsgálatban (2003) a gomba ún. D-töredéke gátolta az áttétképződést és javította bizonyos rákellenes immunsejtek (NK sejtek) aktivitását. Egy másik japán klinikai kísérletben (2002) hatását előrehaladott III-IV. stádiumos rákbetegeken vizsgálva megállapították, hogy a Bokrosgomba és kivonata tumor regressziót vagy lényeges állapotjavulást okozott az emlődaganatban szenvedők 68,8%-ánál, a tüdőrákban szenvedők 62,5%-ánál és a májdaganatban szenvedők 58,3%-ánál.

A mandulagomba (Agaricus blazei Murril) kivonat jótékony hatását Dél-Koreában végzett placebo kontrollált kettősvak klinikai kísérlet (2004) támasztja alá. A gyógygombával kezelt, nőgyógyászati rákban szenvedőknél lényegesen fokozódott a természetes ölősejtek rákellenes aktivitása, és csökkentek a kemoterápia mellékhatásai (pl. álmatlanság, étvágytalanság, hajhullás, hányinger/hányás, érzelmi instabilitás, általános gyengeség). Számos tanulmány megerősíti, hogy a jobb életminőség és általános állapot elősegíti a rákbetegek túlélési idejének meghosszabbítását.

Egy másik, Tajvanban végzett placebo kontrollált kettősvak klinikai kísérlet (2007) megállapítja, hogy a Mandulagomba kivonat javítja az inzulinérzékenységet gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél. Az utóbbi években egyre több adat támasztja alá, hogy a gyógygomba kivonatok rákellenes hatásához – azok immunerősítő tulajdonsága mellett – hozzájárul inzulinérzékenység-javító hatásuk is. Nem cukorbetegek esetében is, az inzulinérzékenység elégtelensége elősegítheti számos ráktípus kialakulását, rákbetegeknél pedig csökkentheti a túlélési esélyeket, például emlő-, máj-, prosztata-, hasnyálmirigy- és vastagbélrák esetén.

Dr. Csóka Tibor
klinikai onkológus szakorvos

Telefonos konzultációs lehetőség minden csütörtökön
15.00–17.00 óráig a 00-421-911-571-415 telefonszámon
Turul Egészségközpont (Dunaszerdahely, Szlovákia)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!