Keresés
Close this search box.

Komoly bajokat okozhat a száraz szem

//

Kipirosodó, viszkető, irritált szemek, gyakori könnyezés, homályos látás – ezek a száraz szem szindróma, az egyik leggyakoribb szemmel kapcsolatos megbetegedés – legfőbb tünetei. A száraz szem nemcsak kellemetlen és rontja az életminőséget, hanem kezeletlenül veszélyessé is válhat. Ha nem kezdődik meg időben a megfelelő terápia, a szem szaruhártyáját maradandó károsodás érheti.

Korunk betegsége

A szemszárazság egy vagy több tünetétől – különböző mértékben ugyan – de a lakosság 20-30 százaléka szenved. Minden harmadik embert érinthet élete valamelyik szakaszában, és a szemészhez fordulók ötödénél lelhető fel ez a probléma. Idősebb korban a könnymirigyek sorvadása miatt a tünetek még gyakoribbak, a 65 éves kor felettiek 50-60 százalékát is érinthetik. A szemszárazság felismerése gyakran nehéz, mivel könnyen összetéveszthető egyéb szembetegségekkel, például fertőzésekkel vagy allergiával. Sokan nincsenek is tisztában magával a betegséggel, csak tapasztalják a tüneteket, érzik, hogy valami „nincs rendben”.

Mitől alakulhat ki?

A szemszárazságot az időjárástól kezdve a gyógyszeres kezelésig gyakorlatilag bármi kiválthatja, és bármely életkorban előfordulhat.

Enyhébb irritációt egy-egy átmulatott éjszaka, a szél, a por, a füst, a szennyezett városi levegő, a légkondicionáló, a fénycsöves világítás, bizonyos vegyszerek, vagy akár a szolárium vagy uszoda is okozhat. Kiválthatja a tüneteket a kontaktlencse használata is, különösen a kontaktlencsével való alvás.

Az olyan tevékenységek, melyeknél hosszabb ideig megerőltetjük a szemünket, szintén fokozhatják a panaszokat. Így különösen érintettek azok, akiket munkájuk a számítógéphez köt, vagy akik hosszú időt töltenek például autóvezetéssel, tévénézéssel vagy olvasással. A baj fő oka az, hogy ilyenkor egyszerűen elfelejtünk pislogni. Míg normál esetben egy perc alatt átlagosan 22-t kellene pislognunk, a fenti esetekben ez akár percentként 5-7 pislantásra is csökkenhet.

A szemszárazságot a nők betegségének is tekintik, mert nagyon gyakran fordul elő hormonális változáskor: terhesség, szoptatás, menstruáció vagy menopauza alatt.

Emellett gyakori kiváltó ok az egyes gyógyszerek (pl. antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentők, fogamzásgátlók) szedése, és jelentkezhet bizonyos betegségek (pl. reuma, cukorbetegség, asztma, pajzsmirigy betegség, glaukóma) kísérő tüneteként is.

Sajnos elmondható, hogy a számos lehetséges kiváltó ok hatására még egészséges szem esetén is, hetek-hónapok alatt kialakulhat a száraz szem.

Mik a tünetek?

A tünetek tekintetében nagyon nagy különbségek lehetnek, és különböző súlyosságú változatok léteznek. A panaszok az enyhe kellemetlenségtől a fájdalomig terjedhetnek. Mivel a szemszárazságban szenvedők esetében a folyamatos könnyellátás szenved csorbát, ezért a szemhéj folyamatosan „súrlódik”, az ember gyakrabban hunyorog vagy pislog. A leggyakoribb tünetek között a viszkető, szúró, égető vagy idegentest érzés, homályos látás, túlzott fényérzékenység, illetve a szem kivörösödése szerepel. Valódi szárazság érzése azonban ritkán fordul elő, sőt meglepő módon a betegség – a nevével ellentétben – gyakran vezet heves könnyezéshez. A szem ugyanis annyira kiszáradhat, hogy túltermeli a könnyeket, de ez már nem segít, mivel az így termelt könnyben nincsenek meg a megfelelő síkosító anyagok.

Mit tegyünk, ha kialakult?

Sajnos az esetek nagy részében nem ismerik fel a betegség valódi okát, így csak tüneti kezelést lehet alkalmazni. Mivel csaknem mindig krónikus betegséggel van dolgunk, így nagy hangsúlyt kell fektetni a kezelés folyamatosságára. A száraz szem újranedvesítésére szemcseppek, műkönny-oldatok állnak rendelkezésünkre.

Sokaknál beválnak a szem egyik fontos alkotóelemét, a nátrium-hialluronátot tartalmazó szemcseppek. Ez a hatóanyag javítja a szemben lévő könnyfilm stabilitását, lassítva annak elpárolgását. Tartós védőréteget képez a szem felszínén minden pislogás alkalmával, megakadályozva ezzel a szemszárazság kellemetlen tüneteinek kialakulását. Emellett stimulálja a szem felszínén lévő hámsejtek regenerációját, és elősegítheti a nedvesség hiányában károsodott szemfelszín gyógyulását is. Bizonyítottan kiváló alternatív kezelést biztosít a száraz szem valamennyi tünetére.

A kezelés során természetesen a káros környezeti hatásokat (pl. dohányfüstöt) lehetőleg kerülni kell. Továbbá, mivel a könnytermelés feltétele, hogy a szervezetben elegendő folyadék álljon rendelkezésre, elengedhetetlen a bőséges folyadékfogyasztás.

Milyen a jó szemcsepp?

Egy jó szemcseppnek nemcsak a hiányzó víztartalmat kell pótolnia. Az összetételével szemben támasztott követelmény, hogy ne legyen mellékhatása. A piacon található készítmények többségére jellemző, hogy tartósítószert tartalmaznak, vagy felbontás után csak rövid ideig őrzik meg a szavatosságukat.

A gyakori és hosszas kezelés miatt a készítményekben található tartósítószer amellett, hogy allergizálhat, a szárító hatás miatt irritálja az egyébként is érzékeny szemet. Ügyeljünk arra, hogy számos szemcsepp csak rövid ideig (1 hónapig) őrzi meg a szavatossági idejét.

Ilyenkor a megadott időn túli használat veszélyes lehet. Sok szemcsepp hűtést is igényel, amit sokszor nehéz megoldani, ha a táskában, autóban vagy munkahelyen, a számítógép mellett szeretnénk tárolni. Kontaktlencsét viselők számára fontos szempont, hogy a szemcsepp a lencsehasználat mellett is biztonságosan használható legyen.

Ha igazán megbízható szemcseppet választunk, naponta többször is, szükség szerint alkalmazhatjuk, akár hosszú időn át, folyamatosan.

Forrás: oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!