Az allergia szemtünetei

//

A szénanátha jellegzetes tünetei – tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás – mellett az allergia gyakran a szemeket sem kíméli. Vajon mi okozza a panaszokat, és mit tehetünk a javulás érdekében?

Az allergia szemtünetei

Az allergiás kötőhártya-gyulladás (konjuktivitisz) a kiváltó okoktól függően lehet szezonális, de tarthat akár egész éven át is. Az időszakosan jelentkező tüneteket többnyire a szemekbe kerülő pollenek, az állandó panaszokat inkább a beltéri allergének: állatszőr, házipor-atka, vagy penészgomba váltja ki. Utóbbiak esetében a gyulladás sokkal enyhébb, mint pollenallergia esetén. A szemhéjak belső és a szemgolyó külső felszínét borító vékony kötőhártya gyulladása a betegnél viszketést, szemvörösséget és könnyezést okoz. Amennyiben nem kezeljük, a viszketés miatti dörzsöléssel másodlagos fertőzést is okozhatunk.

A szemtünetek kezelésére antihisztamin tartalmú szemcseppek ajánlottak. A kötőhártya gyulladást vény nélkül kapható szemcseppekkel is kezelhetjük, ám ezek egy részének (dekongesztánsok) 1 hétnél tovább történő használata ártalmas. A megfelelő szemcseppet illetően, mindenképp javasolt szemész vagy allergológus szakorvossal konzultálni.

Tanácsok a mindennapokra:

Dr. Pintér Judit
allergológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!