Keresés
Close this search box.

Szemtréning I.

//

A szemtréning nem kimondottan a klasszikus értelemben vett gyógymód, mégis óriási szerepe van az optikai látáshibák kialakulásának megelőzésében és a gyógyíthatatlan esetek rehabilitációjában.

A tréningezett szem olyan, mint az edzett test. Megnő az alkalmazkodóképessége, és rugalmasabb a szubjektív látóélesség beállító képessége. A miniatűr szemizmoknak az edzés éppen olyan hatékony, mint a szervezet nagy izmainak.

Dr. Eőry Ajándok iskolákban végzett felmérést, és megállapította, hogy a rövidlátás előrehaladásának lassításában és megakadályozásában jelentős szerepe van a rendszeresen végzett szemmasszázsnak.

Az ún. Bates-módszer hazai viszonylatban is széles körben alkalmazott. Az iskolai látásmegőrző programot Vén Péter szemtréner irányítja. Megállapítása szerint, a rendszeresen edzett szemű iskolások látása nagyobb mértékben tud alkalmazkodni a tanulás terheihez, később fárad ki a napi munkában, és ritkábban jelentkezik a látóélesség gyengülése. A jól látó gyerekek, akik rendszeresen edzették a szemüket 5 méter távolságról el tudták olvasni azokat a betűnagyságokat, amelyet egyébként csak 1,5 méterről lehet látni.

A Schneider-módszer fentieket elsősorban vizualizációs, fordított-mozgásos és meditációs gyakorlatokkal egészíti ki. Segít a súlyos betegeknek maradványlátásuk megőrzésében, a csökkentlátás fokának megtartásában, a további látásromlás megakadályoztatásában.

A Balinger-módszer kényelmesebb, kevesebb fáradtságot igényel. A lyukszemüveget néhai Öveges József fizikus professzor fedezte fel. Működése a fényinterferencia jelenségén alapul, a látóideghártya keringését serkenti. A kulcslyukhatást használja fel a látásélesség javítása érdekében. A szem kis izmainak alkalmazkodó képessége ez által megnövekszik, és elsősorban a degenerációs szemfenéki elváltozásban szenvedőknek segít maradványlátásuk megőrzésében. Az erősebb fényhullámok a fényinger hatására a retina keringésének javulását eredményezik.

A többlyukú szemüveg szintén az optikai fizika elvén működik, szintén elsősorban a szemfenéki degenerációs elváltozások körüli ép látóideghártya vérellátásának növelésére használjuk fel a szemtréning eljárásaiban.

Az orosz Koplakov edzéstervét magam próbáltam ki 300 betegen, akiket két csoportra osztottam: az első csoportot az optikai látáshibákkal küszködők, a másodikat a szemfenéki degenerációs elváltozásokban szenvedők alkották. A módszer az egész testet érintő tornagyakorlatsoron alapszik, amely a lábaktól a szemig fokozza a vérkeringést. Kiegészítő módszerként a második betegcsoportnál akupunktúrás (akupresszúrás) pontmasszázst is alkalmaztunk.

Az eredmény: a szubjektív látásélesség 35-50%-os javulása, betegségtől függően. A tréning és kezelés abbahagyása után kb. 1/2-l év azonban visszaállt az eredeti állapot, míg a rendszeresen tréningezett és akupunktúrával kezelt szemeknél sikerült megtartani a szubjektíven feljavított látásélességet.

A szemtrénereknek és orvos kollégáimnak mind az a céljuk, hogy az eredményeket az európai szabványban elfogadott tudományos szinten értékeljük, ennek érdekében dolgozunk és gondolkodunk – eredményeink biztatóak.

Dr. Ozsváth Mária
ÁNTSZ-OSZMK, Komplementer Medicina, mb. országos főorvos,
Honoris Causa szemtréner, szemész szakfőorvos
www.alternativszemdr.hu
06-20/980-5472

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!