Keresés
Close this search box.

Látásproblémák már iskoláskorban is

//

Nem jegyzetel, hibásan írja le a feladatokat, vagy hunyorogva próbálja elolvasni a táblára írt szöveget – ilyen panaszokkal fordulnak az iskolás gyermekek szülei a szemészhez segítségért. Lássuk, milyen jelekből ismerhetjük fel, ha a gyermek rövidlátó, s milyen módon segíthetünk ezen?

A környezetünkben látott tárgyak képe agyunk látásközpontjában jön létre. Egészséges fénytörésű szemben a beérkező fénysugarak az ideghártyán, a retinán egyesülnek, így keletkezik az éles kép. Rövidlátó szem esetében azonban a fény, illetve a nézett tárgy képe a retina előtt fókuszálódik, így a kép homályos.

A látásproblémák kialakulásában döntő szerepet játszanak az örökletes tényezők, így ha a szülők, nagyszülők szemüveget viselnek, javasolt a látásvizsgálat a gyermeknél is. A genetikai hajlamot tovább erősítheti a túl sok, nem megfelelő fényviszonyok melletti, túl közelről történő olvasás és számítógép használat. A nem megfelelő táplálkozás, a túlzott szénhidrát fogyasztás miatti fokozott inzulintermelés is hajlamosító tényező.

A rövidlátás egyszerű vizsgálattal kimutatható. Megadott távolságról, speciális gyermektáblát olvastatnak a gyerekekkel, majd pupillatágító szemcsepp beadása után lemérik a fénytörési hibát, és próbakeretbe behelyezik a mért dioptriájú lencséket. Ezzel ismét olvastatják a gyermeket, majd réslámpás vizsgálattal megnézik a szem elülső és hátsó részeit, végül felírják a szemüveget. Gyerekek számára használható komputeres szemvizsgálat is végezhető.

A vizsgálatok fájdalommentesek – egyedül a pupillatágító szemcsepp okozhat némi csípő érzést. Megkönnyíti az orvos dolgát, ha a szülő előre felkészíti a gyermeket, hogy ne féljen a vizsgálatoktól. Megfelelő szemüveggel az éleslátás újra biztosítható. Szemüvegek ma már széles forma- és színválasztékban kaphatók, így mindenki megtalálja az egyéniségének és ízlésének megfelelő darabot.

Dr. Tóth Eszter
szemész szakorvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!