Keresés
Close this search box.

Hogyan fékezzük szemünk öregedését?

//

40 éves kor felett elengedhetetlen az évente elvégzett szűrővizsgálat, mivel a szem betegségei általában nem okoznak fájdalmat, tünetet, s így – kezeletlenül – akár a látás elvesztéséhez is vezethetnek. Mindez megfelelő kezeléssel és néhány egyszerű étkezési, életmódbeli változással megelőzhető.

Hogyan fékezzük szemünk öregedését?

A látás felbecsülhetetlen képesség. Amíg birtokában vagyunk, sokszor el sem gondolkodunk azon, mekkora szerepet játszik mindennapi életünkben, a munkavégzésnél, az olvasásnál, vagy autóvezetéskor. A külvilágból származó információ több mint 90%-át a szemünkön keresztül kapjuk.

Látásunk az életkorral fokozatosan romlik, ám a genetika mellett a környezeti hatások – UV-sugárzás, dohányzás stb. – is befolyásolhatják a látáscsökkenést. Mivel a szemünk páros szerv, így nem mindig észleljük rögtön, ha csak az egyik romlik el, ráadásul az agyunk – bizonyos mértékig – képes alkalmazkodni a változásához. Így fordulhat elő, hogy a csak egyik szemünket érintő romlást, vagy a lassú, fokozatos látáscsökkenést agyunk alkalmazkodása miatt nem is érzékeljük egészen addig, amíg mindennapi tevékenységünket nem akadályozza. Emiatt is fontos az időnkénti ellenőrzés.

A szürkehályog, az időskori makuladegeneráció (amely az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti) vagy a kezelés nélkül akár teljes vakságot okozó zöldhályog időben történő felismerésével sokat tehetünk szemünk világának megőrzéséért. Negyven éves kor felett még panaszok nélkül is javasolt az évenkénti szűrővizsgálat.

A homályos látás, a szem visszatérő vagy elhúzódó gyulladásos panaszai – például kötőhártya gyulladás, árpa, „szemfájdalom” – vagy gyakori fejfájás esetén javasolt mielőbb orvoshoz fordulni. A fenti panaszok ugyanis lehetnek „banális” szemészeti problémák tünetei, de más komoly betegségeket is jelezhetnek, mint például magas vérnyomást, cukorbetegséget vagy akár agydaganatot is.

Szerencsére a szem egészségének megőrzéséért mi magunk is sokat tehetünk. Fontos a káros UV-sugarak kiszűrése, amelynek legbiztosabb eszköze a megfelelő UV védelmet biztosító napszemüveg viselése minden évszakban! Aki légkondicionált helyiségben számítógépen dolgozik, annak a monitor helyes elhelyezésére, a megfelelő világításra, a rövidebb szünetek rendszeres beiktatására és a gyakori pislogásra is gondot kell fordítania.

A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett az étrendre is érdemes odafigyelni: bizonyítottan jó a vitaminokban, értékes tápanyagokban gazdag étrend fogyasztása. A-vitamint például tojássárgájából és májból, C-vitamint paprikából vagy savanyú káposztából nyerhetünk, de a lencsében lévő cink és a sárgarépában található béta-karotin, valamint a spenótban, káposztában levő antioxidáns hatású lutein is jótékony hatású, segítenek megőrizni a szem épségét. Nem megfelelő táplálkozás esetén – a kezelőorvosukkal történő egyeztetést követően – az A-vitamin, cink, szemvidítófű és egyéb fenti hatóanyagokból készült étrend-kiegészítők is jó megoldást jelenthetnek. A dohányzás abbahagyása mellett a rendszeres testmozgás is kiemelt fontosságú.

Vigyázzunk tehát a szemünk világára, rendszeres szűrés mellett észlelt bármely panasz esetén forduljunk mielőbb szakorvoshoz!

Dr. Nagy Mária
szemész szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!