Keresés
Close this search box.

Dietetika

Érdekes tény, hogy az emberek emlékezetből kb. 25-30%-kal alábecsülik a napi bevitt energiamennyiséget és szintén kb. 25-30%-kal túlbecsülik a testmozgással felhasznált kalóriát. Sokan állítják, hogy alig esznek, és „normális ételt” tényleg ritkán fogyasztanak, viszont észre sem veszik, hányszor nassolnak a nap folyamán.
A szív- és érrendszer betegségeit hazánkban népbetegségként tartják számon, valójában nem is ok nélkül. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2020-ban a magyarok csaknem fele – férfiaknál 42,5%, nőknél 50,8% – a keringési rendszer valamely rendellenessége következtében halt meg. (1) Ezért talán soha nem volt ennyire aktuális a kardiovaszkuláris egészségünk megőrzésével foglalkoznunk.
A nyári időszakban a legtöbben szívesen vesznek részt a családdal, rokonokkal, barátokkal egy jó hangulatú közös kerti sütögetésen. Mivel abból senki sem akar kimaradni, gondoljunk azokra is, akik esetleg húsmentes, vegetáriánus étrenden élnek vagy akik valamilyen ételallergia, intolerancia miatt érzékenyebbek a szokásos grillételekre!
Akinek a tejfogyasztás panaszokat okoz, rögtön laktózérzékenységre gondol, pedig gyakran nem is a tejcukor, hanem a tejfehérje okozza a tüneteket. Tejfehérje-érzékenység, azaz tejintolerancia esetén nem jelent megoldást a laktózmentes tej, a laktózmentes diéta, mert csak a tejtermékek kizárása, helyettesítése szünteti meg a tüneteket.
Az elhízás oka nem feltétlenül a túlevés, hanem a rossz bélflóra és többek között a rostszegény étrend.
Felmérések szerint a böngészőkben keresett leggyakoribb témák közé tartoznak a gyors fogyókúrás tippek és módszerek. Fontos tudnunk azonban, hogy a tartós súlyvesztésnek nem a gyorsaság a kulcsa!
Szegény fehér búzalisztnek sok bűnt olvasnak a fejére: tápanyagokban szegény, kevés benne a rost, „eteti magát”, ezért nem tesz jót az alakunknak – van benne igazság, persze csak akkor, ha egyoldalúan táplálkozunk és túlzásba visszük a fogyasztását.
A főétkezések közötti csipegetésnek sokféle oka lehet, például rossz beidegződés, pótcselekvés olvasás, netezés vagy tévézés közben; egy fárasztó nap zárásaként energiapótlás és önjutalmazás; minőségi tápanyagok hiánya; szomorúság vagy más lelki tényezők, melyekre így átmeneti, de gyors megoldást, enyhülést találunk.
Tudta, hogy a nassolás jó hatással is lehet egészségünkre? Pláne, ha nem veszélyes, hizlaló, allergizáló, hanem egészséges finomságokkal és mértékletesen tesszük! Talán a legjobb választás, ha olajos magvakat vagy szárított zöldséget ropogtatunk.
Íme néhány ötlet: magas rosttartalmú, egészséges, mégis finom ínyencségek, melyekkel meglephetjük családunkat – bűntudat nélkül!
Az inzulinrezisztenciában (IR) szenvedők gyakran küzdenek súlyfelesleggel. Sokszor épp a fogyásra való képtelenség miatt fordulnak orvoshoz, és a diagnózis máris magyarázatot ad a kilók gyarapodására – talán még időben, hogy megfelelő terápiával megelőzhető legyen egy súlyosabb szövődmény, a 2-es típusú cukorbetegség.
A természetben sok olyan gyógynövény található, amelyik segít szabályozni az anyagcsere-folyamatokat és csökkentik a vércukorszintet. Emellett olyan növényeink is vannak, melyek prebiotikum tartalmukkal támogatják a cukoranyagcserét, lássuk, melyek ezek!
A télbúcsúztató, tavaszváró időszak hossza, és vele együtt az ünnepek időpontja évenként változik, de mindig január 6-tól, vízkereszt napjától kezdődik, és a húsvét előtti 40 napos böjt kezdetéig, hamvazószerdáig tart. Mit és hogyan ünnepeltünk régen, miről szól az ünnep ma? Mihez kell az álarc és a farsangi fánk?
A téli időszak és az ünnepek során talán népszerűtlen dolog az elhízásról beszélni, amikor a finomságok bőségesebb kínálatából az átlagosnál jóval többet és gyakrabban eszünk. Ám cikkünkből kiderül, hogy az elhízás gyakran nem falánkság kérdése, sőt a dolog ennél bonyolultabb.
A pajzsmirigy-alulműködése hazánkban igen sok embert érint. A téli ünnepek kapcsán közülük sokakat aggaszt: hogyan ne hízzanak el, és vajon tudnak-e majd ellenállni a szépen terített asztal mellett a számtalan finomságnak. Anyagcseréjük lassulása mellett ugyanis az étvágyuk sajnos nem csökken! Érdemes ezért tudniuk, hogy maga az étrend is hat a pajzsmirigy működésére, lássuk, hogyan!
A súlyfelesleggel, inzulinrezisztenciával, esetleg cukorbetegséggel küzdők, illetve általában az egészséges életmódra és étkezésre törekvők érthető igénye, hogy nem szeretnének kimaradni az ünnepi finomságokból. Ők is szeretnének ízletes fogásokat enni, sőt még nassolni is. Lássuk, hogyan tudjuk egészségesebbé tenni az ünnepi menüt!
Az ünnepek közeledtével komoly fejtörést okozhat megtalálni az ideális ajándékot szeretteinknek. Még a családtagok, közeli rokonok, barátok esetében sem lehetünk biztosak abban, mire vágyik, minek örülne igazán a másik. Létezik egyáltalán ideális ajándék?
Az ünnepek alatt sokan úgy gondolják, itt a büntetlen evés-ivás szezonja. Emiatt aztán jóval többet mutat a mérleg, ráadásul gyakran emésztési panaszok, gyomorrontás is jelentkezhet. Hogyan kerülhetjük el a jelentős súlygyarapodást és az ünnepi rosszulléteket? Akár több kilót is hízhatunk!
A napjainkban jellemző ülőmunka, alacsony folyadékfogyasztás, rostszegény étrend sok kellemetlen panasz megjelenéséhez vezethet. A rostokban gazdag táplálkozás ugyanakkor hatékonyan segít megelőzni és kezelni a már kialakult emésztőrendszeri és egyéb panaszokat is.
Évtizedekig abban a tévhitben éltünk, hogy a túlzott kalóriabevitel az elhízás oka, de ezt az elméletet már régen megcáfolták. Számos vizsgálat mutatja, hogy az elhízás valójában hormonális okokra vezethető vissza: melyben főként az inzulin, kisebb mértékben pedig a kortizol játszik szerepet. Így feltételezhető, hogy az inzulinszint emelkedése tartós súlygyarapodáshoz vezet, míg csökkentése ellentétes hatást vált ki. És itt kerülnek be a képbe a szénhidrátok!
A hűvösebb idő beállta után általában nagyobb mennyiségű, magasabb kalóriatartalmú táplálékot fogyasztunk, és ezzel párhuzamosan még az átlagosnál is kevesebbet mozgunk, mert a hideg, szeles idő elveszi kedvünket a kocogástól, egyéb sporttól. Ennek eredménye a felesleges kilók mellett a fáradtság, rossz hangulat, energiahiány, változó közérzet és az emésztési panaszok.
Az epekőbetegség újkori probléma, gyakorisága évről évre nő – az epehólyag eltávolítása pedig szokványos rutinműtét, mely szintén tömeges méreteket ölt. Valami gond lehet a táplálkozásunkkal? Vajon javul vagy romlik az epekőhelyzet az alacsony szénhidrát- és magas zsírtartalmú étrendtől?
Az évszázados szokások (másrészt a higiéniai hiányosságok) miatt befőzéskor régen nagy adag cukrot és különféle tartósítószereket adtak a befőtthöz, melyekről ma már tudjuk, hogy közel sem egészségesek. Lehet ugyanakkor cukor és vegyszerek nélkül is jól elálló, sokkal egészségesebb, mentes befőtteket készíteni! Lássuk, hogyan!
Manapság „divattá” vált a MENTES étkezés, sokan esnek abba a tévedésbe, hogy a fogyás reményében választják ezeket az ételeket, melyek valójában főként ételallergia vagy ételintolerancia esetében lennének indokoltak.
Az utazás, a nyaralás alapvetően a gondtalan pihenésről és a vele járó gasztronómiai élvezetekről szól, kivéve azoknak, akik valamilyen ok – például cukorbetegség, inzulinrezisztencia, táplálékallergia vagy túlsúly, fogyókúra – miatt diétázni kényszerülnek. Íme néhány tanács, hogy mit csomagoljunk az utazásra és mit együnk a nyaralás során.
A szép nyári idő végre alkalmat teremt a hangulatos, szabadtéri családi, baráti találkozókra, a közös kerti sütögetésre, grillezésre – igaz ugyan, hogy ilyenkor a társaságban gyakran sokféle étkezési igényt kell egyszerre kielégíteni, és sokféle szempontot figyelembe venni, hogy mindenki elégedett legyen.
A nyári időszakban különösen sok csábításnak kell ellenállni hisztaminintolerancia esetén. Itt a friss gyümölcsök, zöldségek és a nyári grillezés szezonja, ráadásul jólesne egy pohár frissítő ital is!
Amennyiben az élet első 1000 napjában – már a fogantatás pillanatától – megfelelő tápanyagokhoz jutna a baba, nemcsak az alultápláltság, de számos felnőttkori népbetegség – például az elhízás, a cukorbetegség és a szív-érrendszeri betegségek – is megelőzhetők lennének!
A manióka gyökeréből kivont lisztet tápiókának nevezik. Ezt a különleges keményítőt főként egészséges sütemények – édesekhez és sósakhoz – készítéséhez ajánljuk.

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!