Keresés
Close this search box.

Vércukorszint-szabályozás szerves króm segítségével

//

A stabil vércukorszint fenntartása, a veszélyes ingadozások elkerülése nemcsak a cukorbetegségben, illetve a prediabetes egyes fajtáiban szenvedőknek, hanem mindenki számára nagyon fontos az egészség szempontjából. A vércukorszint szabályozásában számos tényező játszik szerepet, ezek egyike a króm.

A króm fontos nyomelem, mely megtalálható különféle élelmiszerekben. Az inzulin által elősegíti a cukormolekuláknak a véráramból a sejtekbe juttatását, ahol aztán energiává alakulnak. A szerves króm jótékony hatással van a zsíranyagcserére és természetes módon csökkentheti a koleszterinszintet is.

Kutatások bizonyítják, hogy a szerves króm hozzájárul a vércukorszint-egyensúly kialakításához és a szervezetben termelődő inzulin optimális működéséhez. Emellett a króm rendkívül alacsony toxicitású, biztonságosan adható ásványi anyag.

Rövid úton a súlyvesztés felé

A króm általában hasznos azok számára is, akik szeretnének leadni testsúlyukból. Önmagában ez a nyomelem nem fogyasztó hatású, de képes megelőzni a hirtelen vércukorszint-ingadozásokat, melyek instabil cukoranyagcserével rendelkezők esetében sajnos előfordulnak. 

A vércukorszint leesése, alacsony szintje esetén az érintett általában olyan tüneteket észlel, mint a fáradékonyság, kimerültség vagy a gyötrő éhség. 

A króm hozzájárul az optimális vércukorszint megtartásához, ezzel gyakorlatilag helyes útra tereli a táplálkozást: csökkenti az édesség utáni vágyat, redukálja az éhségrohamokat alacsonyabb kalóriabevitel esetén is. 

A szervezetnek tehát folyamatosan szüksége van krómra, melynek hiánya esetén zavarok léphetnek fel a vércukorszint-egyensúlyban. Ennek egyik gyakori következménye az indokolatlan, cukor utáni sóvárgás, amikor nagyon nehéz megállni, hogy ne együnk egy kis süteményt, csokoládét vagy más édességet, viszont a gyakori nassolás hízáshoz vezet.

Ráadásul az egyes élelmiszerek eltérő mértékben tartalmaznak krómot, így például az olyan finomított ételek, mint a liszt és a cukor igen kis mennyiségben tartalmazzák ezt az alapvető ásványi anyagot.  Érdemes tudnunk ugyanakkor, hogy a melegítés vagy feldolgozás hatására tovább csökken az élelmiszerek krómtartalma.

Szerves króm a jobb felszívódásért

A krómnak szerves és szervetlen formája is létezik. A kettő közötti különbség a tápanyag biológiai hozzáférhetőségében rejlik. Míg a szervetlen króm felszívódása nem kielégítő, addig a szerves króm – különös tekintettel a GTF-krómra (glükóz tolerancia faktor) – magasabb biológiai hatékonysággal és jobb felszívódással rendelkezik.

A megfelelő mennyiség

A krómból nincs egységesen javasolt napi beviteli mennyiség (RDA), a szakértők azonban általában egyetértenek abban, hogy a legtöbb ember napi krómigénye valahol 50-200  között van. A nyugati országok étrendje krómban rendkívül szegény, éppn ezért érdemes gondoskodni annak rendszeres pótlásáról. Különösen a vércukorszint ingadozására hajlamos szer-vezet számára jelenthet hasznos segítséget a szerves króm, különösen a GTF-króm bevitele.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!