Keresés
Close this search box.

Tavaszi tisztítókúra, méregtelenítés: a fogyókúra első lépése – 1.

//

Dohányzik? Gyógyszert szed? Érintkezik háztartási tisztítószerekkel, vegyszerekkel? Szokott ízfokozott, adalékokkal dúsított készételeket enni? Ha igen, akkor zsírszövetei méreganyag-raktárként is funkcionálnak. Egy gyors tavaszi fogyókúra során a felszabaduló mérgek a vérkeringésbe kerülnének, ezért fordítsuk meg a sorrendet: kezdjük a méregtelenítéssel!

▶ Szervezetünk öntisztító folyamata számos szerv együttműködése révén valósul meg. Az éjszakai alvás után reggel nyelvünkön talált lepedék a szorgos méregtelenítő munka eredménye. Távolítsuk el tehát a reggeli fogmosás során a nyelv lekaparásával!

Bőrünkön keresztül a verejtékezés útján is méregtelenítünk, ezt szaunázással, ledörzsöléssel is fokozhatjuk, ami serkentőleg hat a vér- és nyirokkeringésre, és ez szintén a méregtelenítést szolgálja. A vér- és nyirokrendszer működését egyébként a flavonoid-tartalmú sötét, lila, kék és piros színű gyümölcsök, zöldségek is javítják, mellé készíthetünk teát citromfű, orbáncfű, galagonyavirág, szúrós gyöngyajak, komló, macskagyökér felhasználásával.

Tüdőnk ugyancsak méregtelenít minden kilégzésnél – jótékony hatásúak tehát a tiszta, friss levegőn végzett légzőgyakorlatok, melyek még nyugtatólag is hatnak, levezetve a stresszt, azaz a „lelki mérget”.

Bélrendszerünket magas rosttartalmú élelemmel, zöldség- és gyümölcsnapok beiktatásával takaríthatjuk ki. A zöldségek és gyümölcsök – a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek mellett – az anyagcserét aktivizáló enzimeket is tartalmaznak.

Vesénk folyamatos kiválasztó tevékenységét bőséges, tiszta folyadék, víz fogyasztásával segíthetjük. Minél többet iszunk, annál hatékonyabb lesz a méregtelenítés! A minimális mennyiség 2-2,5 liter, melyet meleg időben még tovább növelhetünk. Veséink munkáját zsurló, medveszőlő-, aranyvessző-, nyírfalevélteával is segíthetjük.

Májunk létfontosságú méregtelenítő munkáját a májra ható gyógynövényekkel, például articsókával, máriatövissel, kurkumával és fekete retekkel támogathatjuk, de készíthetünk májvédő teát is például mezeikatáng, cickafark, benedekfű, máriatövismag összetevőkkel.

Emellett jótékonyan hat minden keserű ízű étel, de kifejezetten tisztító hatású gyógynövényteát állíthatunk összepéldául csalán, gyermekláncfű, tarackbúza, bodza, hibiszkusz, ezerjófű és nyírfalevél összetevőkkel.

Mindezt kúraszerűen máj- és epeműködést serkentő gyógyvizekkel is kiegészíthetjük, hiszen nem nélkülözhetjük a jó epeműködést sem a megfelelő zsíremésztés, a zsírban oldódó vitaminok felszívódása, a salakanyagok kiürítése és még sok fontos tényező miatt.

A tavaszi tisztítókúra, az emésztés hatékonyságának javítása különösen fontos lehet hölgyeknek a menopauza idején és a változókort követő időszakban. A hormonális egyensúly változása ugyanis hatással lehet az emésztőrendszer működésére is: az alacsonyabb ösztrogénszint csökkentheti az emésztőenzimek termelését, ami lassíthatja az emésztést és felszívódást.

Ebben az időszakban általában lassul az anyagcsere, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz, esetlegesanyagcsere-betegségek, például cukorbetegség kialakulásához is. Sok nő tapasztal ilyenkor emésztési problémákat, puffadást, gyomorégést, esetleg székrekedést. A méregtelenítő kúrák, böjtök ugyanakkor fokozhatják az inzulinérzékenységet, elősegítve ezzel a fogyást és az anyagcsere javulását.

Önmagában a tartós túlsúly, de a különféle anyagcserezavarok talaján kialakuló metabolikus szindróma is – mozgásszegély életmóddal társulva – jelentősen hozzájárulhat a májműködés zavarához, akár a zsírmáj kialakulásához is. Mindez sajnos nem ritka, hiszen hazánkban a metabolikus szindróma a lakosság minimum negyedét érinti.

A zsírmáj korai stádiumban nem okoz egyértelmű tüneteket, esetleg fokozott fáradékonyság, gyengeség, étvágytalanság, hányinger, puffadás jelentkezik, de előfordulhat a has jobb oldalán, a bordák alatti nyomásérzékenység is. A májenzim értékek (gamma-Gt, GPT, GOT) emelkedése is jelezheti, hogy mielőbbi szakorvosi kivizsgálásra, kezelésre és sürgős életmódváltásra van szükség, melynek része a túlsúly megszüntetése és a máj- és epeműködést javító étrend bevezetése.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin, orvostkeresek.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!