Keresés
Close this search box.

Higiénia a távoli utazások során is!

//

Napjainkban repülőgéppel bármely országból a legtávolabbi kontinensre is eljuthatunk 36 óra alatt. Ez az idő rövidebb, mint a legtöbb betegség, fertőzés lappangási ideje, tehát a kórokozók, vírusok, baktériumok akár észrevétlenül is beutazhatják velünk a világot, mielőtt panaszt okoznának.

Utazásunk, nyaralásunk során a legtöbb betegséget, fertőzést elkerülhetjük, megelőzhetjük a megfelelő higiéniás szabályok betartásával.

Külföldön, ahol a csapvíz nem iható, fogyasszunk palackozott vizet, még fogmosáshoz is! Egyes helyszíneken azonban célszerű inkább dobozos italokat fogyasztani, mivel a műanyag flakonokat esetenként csapvízzel feltöltik és újra eladják. A víz fertőtlenítésére jód- vagy klórtartalmú tabletta is alkalmas.

Italunkba soha ne kérjünk jégkockát, mert az általában csapvízből készül. Az utcán, piacon vásárolt gyümölcsöt, zöldséget alaposan mossuk meg folyóvízben, majd öblítsük le fertőtlenítő hatású oldattal (pl. hipermangános, neomagnolos víz), és amit lehet, hámozzunk is meg.

Gyakori fertőtlenítős kézmosás javasolt, útközben pedig mindig legyen nálunk fertőtlenítő törlőkendő vagy kézfertőtlenítő gél.

Sehol ne üljünk kádba, de zuhanyozzunk minél gyakrabban! Vigyünk magunkkal kis kiszerelésű tisztálkodószereket. Tartsuk a lábunkat mindig tisztán és szárazon, hogy elkerüljük a gombás és parazitás fertőzéseket.

Ne induljunk „last minute” útra az előírt védőoltások nélkül (a védettség kialakulásához 4-6 hét szükséges)! Óvakodjunk az állatok simogatásától még háziállatok esetében is, mivel sok betegséget terjeszthetnek. Ne engedjük ezt gyermekeinknek sem!

Általában hazánkban csak hírből hallunk a szúnyogok által terjesztett maláriáról és sárgalázról, a legyek terjesztette parazitákról, a bolhák közvetítette pestisről és rühességről, melyek ellen a távoli, trópusi országokban is a testet teljesen fedő, könnyű öltözékkel és a mezítláb járás mellőzésével védekezhetünk.

Ugyancsak mezítláb a fűben sétálva kaphatjuk el a horogféreg-fertőzést, ilyenkor a féreglárva a bőrön átfúrva magát kerül a szervezetbe. Szintén a bőrön átfúródva fertőz a vérmétely, melynek lárvája édes vizekben él, ezért turistáknak nem javasolt a trópusokon a folyókban és a tavakban úszkálni.

Prof. Dr. Ternák Gábor
Pécsi Tudományegyetem
ÁOK egyetemi tanár, belgyógyász, infektológus, trópusi betegségek szakorvosa

Adott országokra vonatkozó hasznos utazási tanácsokat olvashat még a szerző a SpringMed Kiadó gondozásában megjelent Utazás – egészség utazóknak című könyvében.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!