Keresés
Close this search box.

Pár lépéssel a diabétesz előtt

//

A diabétesz egyre több embert érint: a magyar lakosság közel 10%-a cukorbeteg. Becslések szerint azonban ennél is jóval többen, akár 1,5-2 millióan élnek fel nem ismert diabéteszben vagy annak valamely megelőző állapotában.

Hazánkban felmérések szerint az 1-es és 2-es típusú diabetes a lakosság 9,5%-át érinti. Ezzel az Európai Unióban a „középmezőnyben” járunk. Portugáliában él a legtöbb cukorbeteg (14%), míg Luxemburgban ez az arány nem éri el a 6%-ot.

A betegség kockázatát növeli a 45 év feletti életkor, a családban előforduló cukorbetegség, inzulinrezisztencia (IR), a PCOS, valamint a túlsúly, a magas koleszterinszint, szívbetegség, nőknél a korábbi terhességi diabétesz és a 4 kg feletti súllyal született gyermek.

Cukorbetegségre utaló tünetek: cukoréhség, fáradtság, gyengeség, szédülés, lábzsibbadás, homályos látás, gyakori vizelési inger, lassan gyógyuló sebek.

A prediabétesz (IR, IGT vagy IFG) „csak” egy jelzés, hogy az illető a cukorbetegség kapujában van. Ám néhány fontos szabály betartásával nemcsak a közérzet javítható, de a már elindult folyamat vissza is fordítható.

Elsődleges az életmódterápia

Vizsgálatok szerint akár 50–60%-kal csökkenthető a cukorbetegség kialakulásának esélye megfelelő diéta és rendszeres sport segítségével. Emellett a helyes stresszkezelés és a cirkadián ritmus betartása (éjszaka alszunk és nappal vagyunk tevékenyek) bizonyítottan javítja a szénhidrát-anyagcserét.

Tudatos étkezés

Az étrend alapja a cukor és egyéb finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülése, a napi étkezések során a szénhidrát/kalória korlátozása. Fontos a rejtett cukrok kerülése és a felszívódást lassító konyhai, főzési „trükkök” alkalmazása (pl. habarás teljes kiőrlésű liszttel, pürésítés elkerülése). Így elkerülhetők a nagyobb éhségrohamok, mert a lassú felszívódású ételek megakadályozzák a vércukorszint hirtelen esését és tartós teltségérzetet biztosítanak. Ennek hatására az esetleges túlsúly is csökken, rendeződik.

Mozogja le vércukorszintjét!

A diéta mellett jelentős vércukorcsökkentő hatása van a testmozgásnak is. Edzés során több glükózt használ fel a szervezet és csökken az inzulinigény is (ami a glükóz sejtekbe juttatásához szükséges), ezzel együtt csökken az inzulinrezisztencia is. Ha mindez kevésnek bizonyul, gyógyszeres kezelésre lehet szükség. Az értékek javulása esetén azonban ez csökkenthető, esetleg elhagyható, de a diétát és testedzést ugyanúgy folytatni szükséges.

Dr. Borús Hajnal
belgyógyász, diabetológus szakorvos
cukorbetegkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!