Keresés
Close this search box.

Urológiai panaszok a stressztől?

//

A fájdalmas vizelés és a húgyhólyagfájdalom az ún. krónikus kismedencei fájdalom szindróma legjellemzőbb tünetei. Kialakulásának komoly rizikófaktora a kezeletlen stressz, így az urológiai vizsgálaton túl sok esetben pszichés támogatás, stresszoldó módszerek alkalmazása is szükséges.

A krónikus kismedencei fájdalom szindróma – az alhasi fájdalom, a sürgető vizelési inger és a fájdalmas vizelés miatt – igencsak megkeserítheti a mindennapokat. A húgyúti panaszok mellett férfiaknál prosztatafájdalom is jelentkezhet, mely valamelyik oldalon akár a veséig is terjedhet.

A szükséges vizsgálatokat követően – az esetleges szervi okok kezelésén túl – gyakran indokolt lelki oldalról közelíteni az „üzenethez”, mely a testtől érkezik. A stressz például olyan erős rizikófaktor, hogy sokan egy-egy feszült élethelyzetben már számítanak is a fájdalom megjelenésére.

Szomatizációs betegséget idézhet elő az a folyamat, amikor a felidézhető emlékezetből kitiltott tudattartalom a „tudattalanba” kerül. Mivel egy dolog tudásától bizonyos elhárító mechanizmusokkal meg lehet szabadulni, ám a feszültségtől nem, így az kerülő úton tör felszínre, például betegség formájában.

Pszichológusok szerint ez a szindróma egyfajta görcsösséggel, elengedési problémával jár, ami gyakran stresszes élethelyzetek kapcsán alakul ki, így a pszichés támogatás kedvező eredményt hozhat.

Dr. Nagy Károly PhD
urológus szakorvos
Urológiai Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!