Keresés
Close this search box.

Idősebb kor – több sérülés?

//

40-50 éves kor felett sem kell lemondani a remek fizikai kondícióról, a könnyedebb tréningekről, sőt a komolyabb edzésről sem, hiszen a teljesítmény bármilyen életkorban javítható! Ám ilyenkor előtérbe kell, hogy kerüljön a sportártalmak megelőzése, kezelése, hiszen fő a biztonság!

Miért gyakoribb?

A rendszeres sport az immunrendszer, illetve a szív- és keringési rendszer teljesítőképességének fenntartása mellett – az idő előrehaladtával – segít megőrizni a jó életminőséget és lassítja a szervezet természetes leépülését. Épp ezért az élethosszig tartó aktív élet nemcsak a fitt külsőn látszik meg, de az egészségünkre is rendkívül pozitívan hat.

Az idősödő sportolóknál gyakoribbak a sportártalmak, például a porckopás, az ízületi- és izomproblémák, aminek két fő oka van.

▶ Egyrészt ezek a régóta ismétlődő terhelések összeadódásának az eredményei – akik évtizedek óta sportolnak, azoknál gyakrabban fordul elő.

▶ Másrészt 35 éves kor felett csökken a teljesítőképesség, az izomtömeg, a csontsűrűség, gyengül az erek rugalmassága, ezzel együtt a regenerációs képesség is folyamatosan lassul.

3 jó tanács

1. Védjük az ízületeket! – Bár a testmozgás segíti az ízületi mozgékonyság megőrzését, de a helytelenül végzett sportgyakorlatok, illetve a túlterhelés rontja az ízületek állapotát.

2. Ügyeljünk a táplálkozásra! – A szervezet változásai miatt még fontosabb a megfelelő tápanyagpótlás és folyadékbevitel. Figyeljünk a táplálék összetevők arányaira (fehérje, szénhidrát, zsír), az ásványianyag- és vitaminpótlásra, a szükséges étrend-kiegészítőkre a dietetikus javaslata alapján!

3. Támogassuk a rehabilitációt! – Ne feledjük: nemcsak a sérült testrészt, hanem a fizikumot és adott esetben a pszichét, mint komplex egységet kell gyógyítani! Vegyük ehhez igénybe sportorvos, gyógytornász, edző és dietetikus segítségét! Passzív (masszázs, gyógyszerek, fizioterápia) és aktív (gyógytorna, rehabilitációs edzés) módszereket is a gyógyulás szolgálatába állíthatunk.

Fülöp Tibor
sportlaborvezető
Sportorvosi Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!