Keresés
Close this search box.

Vírus vagy baktérium?

//

Nem medve, nem farkas, csak vírus és baktérium! Ám ezek a láthatatlan „fenevadak” is nagyon komoly bajokat okozhatnak. Tekintsük át röviden, mely panaszok esetén mivel állunk szemben!

Általánosságban a fertőzéseket vírus, baktérium, egysejtű, gomba, sőt rovar és féreg is okozhatja. Vírusfertőzések esetében általában nem gyógyszerezünk, a baktériumok ellen viszont sokszor jól jön az antibiotikus külső segítség.

Felső légúti fertőzés esetén: ha az orrból jövő váladék híg, és ha kiterjedt testi tünetek (köhögés, izomfájdalmak, levertség, hasmenés) társulnak hozzá, akkor valószínűleg vírussal állunk szemben. Ilyenkor a tüneti kezelésen (orrcsepp, fájdalomcsillapító stb.) kívül nincs mit tenni. Viszont ha sűrű, sárgászöld váladékot fújunk a zsebkendőbe, akkor valamelyik baktérium a kórokozó. Ráadásul ha orrfújáskor mély, rezonáló hang keletkezik bennünk, akkor valószínűleg arcüreggyulladásunk is van, ami elhúzódó betegség lehet, így mielőbb kezelni kell.

Torokgyulladás esetén baktériumra utal, ha a vezető tünet a fájdalom. A vírusok inkább torokkaparást, köhécselést, nehéz nyelést okoznak. A torok és a mandulák gyulladását rendszerint a streptococcus baktérium okozza, ami a szervezetben szóródva a szívet is megtámadhatja. Ezt megelőzendő mindig antibiotikumot kell szedni.

Hörghurut esetén a szabály a fentiekhez hasonló: ha híg váladékot köhögünk fel, akkor vírus, ha sárgászöld, sűrű váladék jön fel, akkor bakteriális fertőzés áll fenn. Utóbbi dohányosoknál, tüdőbetegeknél gyakoribb, mindig kezeljük, mert tüdőgyulladás lehet belőle!

▶ A tüdőgyulladás változatos tünetekkel járhat: láz, levertség, nehézlégzés, belégzéskor fokozódó szúró fájdalom, felszakadni nem akaró köhögés. Ilyen panaszok esetén felesleges a fertőzés forrását kutatni, mert előfordul, hogy csak a torkunkban normálisan velünk élő baktériumok „vadulnak meg”.

A tüdőgyulladás még az egészséges, fiatal szervezetet is megterheli, a kisgyerekekről, idősekről nem is beszélve.

A pontos diagnózis és a megfelelő terápia eldöntése még kórházban sem mindig egyszerű, laikusként tehát ne próbálkozzunk házilagos gyógymódokkal!

Dr. Eörsi Dániel
orvos-szaktanácsadó

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!