Keresés
Close this search box.

„Dőzsölés üzemmód” helyett egészség és hosszú élet?

//

Az „Evés, koplalás, hosszú élet” című dokumentumfilmben Dr. Michael Mosley beszámol egy utazásról, melynek hatására böjtölni kezdett. Indíttatása nem a tavaszi tisztítókúra vagy a húsvéti nagyböjt volt, hanem romló egészségi állapota, magas koleszterinszintje és az, hogy már a cukorbetegség határán volt. Tapasztalata szerint az emberek azért is betegszenek meg, mert túl gyakran esznek.

Mosley utazása során bejárta az Egyesült Államokat, találkozott hosszú életű, egészséges emberekkel éppúgy, mint az egészség és a hosszú élet titkát kutató szakemberekkel – utóbbiaktól is sokat tanult.

Világossá vált számára, hogy az emberi test az evolúció során a „dőzsölés/koplalás” ciklusok váltakozásához alkalmazkodott. Ha valaki napjainkban az élelmiszerbőség miatt folyton „dőzsölés” üzemmódban él, az valójában nem hagyja működni szervezete természetes „regeneráló és fiatalító programját”.

A lényeg dióhéjban:

  • A koplalásnak számos előnyös egészségügyi hatása van: javítja például a szív-érrendszeri egészséget, csökkenti a rák kockázatát, segíti a génregenerálódást és meghosszabbítja az életet.
  • A kutatások szerint az időszakos böjtöléssel járó kalóriabevitel-csökkenés előnyeit akkor is élvezhetjük, ha bizonyos napokon dőzsölünk, más napokon viszont csak keveset eszünk.
  • Az időszakos koplalás egészségjavító hatásának fontos tényezője az inzulinérzékenység helyreállítása.
  • A koplalás átállítja a szervezetet arra, hogy üzemanyagként zsírt égessen.
  • Egyre több vizsgálat bizonyítja, hogy amikor a szervezet elsődleges üzemanyagként cukor helyett zsírt éget, akkor drámaian csökken a krónikus betegségek előfordulásának a kockázata.

Azt már tudjuk, hogy komolyabb kalóriamegvonás hatására az állatok veszítenek a súlyukból és tovább élnek. Csakhogy ez a fajta állandó „éhezés” a legtöbb ember számára nem túlságosan vonzó perspektíva.

Mit tegyünk tehát?

Az újabb kutatások azt mutatják, hogy az időszakos koplalás majdnem ugyanolyan egészségügyi előnyökkel jár, mint a nagymértékű kalóriacsökkentés.

Ha bizonyos időszakokban normálisan étkezünk, más napokon viszont radikálisan csökkentjük a kalóriabevitelt, az nagyon hasonlít ahhoz, ahogy őseink táplálkoztak, akik nem non-stop nyitva tartó szupermarketekből szerezték be táplálékukat. Étkezésük ciklikus volt: ha volt mit, akkor sokat ettek, ha nem volt mit, akkor koplaltak.

A legújabb kutatások szerint ez a periodikusság számos biokémiai előnnyel jár: ha megváltoztatjuk, hogy mit és mikor eszünk, azzal drámai javulást érhetünk el szervezetünk működésében.

Az időszakos koplalás egészségügyi haszna

A böjt a múltban hétköznapi dolognak számított, hiszen évezredek óta hozzátartozik az emberek spirituális életéhez. A modern tudomány ugyanakkor bebizonyította, hogy a koplalás az egészségre is jó hatással van.

Normalizálja például az inzulin- és a leptinérzékenységet, illetve fokozza a mitokondriális energiahatékonyságot. Az egyik elsődleges mechanizmus, amelynek alapján az időszakos koplalás jót tesz az egészségnek, az inzulinérzékenységre gyakorolt hatás.

A cukor, a szervezet fontos energiaforrása, de olyan mennyiségben fogyasztva, amilyen mennyiségben azt a modern feldolgozott élelmiszerek tartalmazzák, inzulinrezisztenciát okozhat, amely komoly kockázati tényezője egy sor krónikus betegségnek, például a szívbetegségeknek és a ráknak.

Az időszakos koplalás segít átállítani a szervezetet arra, hogy cukor helyett zsírt égessen elsődleges energiaforrásként. Márpedig egyre több vizsgálat bizonyítja, hogyha a test elsődleges energiaforrásként zsírt éget, az drámaian csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.

Normalizálja az „éhséghormonként” is ismert ghrelin szintjét.

Serkenti a humán növekedési hormon (HGH), egy olyan zsírégető hormon termelődését, amelynek számos öregedésgátló, egészséget és erőnlétet javító hatása van. A kutatások szerint a koplalás nők esetében 1300%-kal, férfiak esetében 2000%-kal növelheti a HGH szintjét, ami fontos szerepet játszik az egészség és az erőnlét megőrzésében, illetve az öregedés folyamatának lassításában.

A HGH egyúttal zsírégető hormon is, ez az oka annak, hogy a böjtölés olyan hatékonyan segíti a fogyást.

Csökkenti a triglicerid szintet és javítja a más betegségekkel kapcsolatos laborértékeket.

Csökkenti az oxidatív stresszt. A koplalás csökkenti az szabad gyökök felhalmozódását a sejtekben, és ezáltal megelőzi a sejtfehérjék, zsírok és nukleinsavak korral és betegségekkel járó oxidatív károsodását.

▶ Gátolja az mTOR jelút aktivitását, amely fontos szerepet játszik az öregedés lassításában.

▶ A cukoréhség csökkentésével is segíti a nemkívánatos zsírpárnáktól való megszabadulást.

▶ Hatékony módszernek tekinthető a demencia megelőzésére és talán bizonyos mértékig a gyógyítására is. A zsírégetés során keletkező ketonok ugyanis sokkal jobb üzemanyagok az agy számára, mint a glükóz.

▶ Védi az agysejteket az Alzheimer- és a Parkinson-kórhoz köthető elváltozásoktól. A National Institute on Aging Idegtudományi Laboratóriumának kutatásai szerint a váltakozó napi böjt (böjtös napokon max. 600 kalória fogyasztása) agyi régiótól függően 50-400%-kal növelheti a neurotrofikus faktor (BDNF) termelődését, ami aktiválja az agyi őssejteket, hogy új idegsejtekké alakuljanak.

Az 5:2 diéta

Dr. Mosley többféle váltakozó böjtöt kipróbált. Vannak olyanok, melyek során a hét bizonyos napjain vagy minden másnap vagy bizonyos napszakokban csak minimális kalóriát vesz magához az ember. Hatékonynak találta az 5:2 diétát, melynek során az ember a hét 5 napján normálisan étkezik, 2 napon pedig csak kevés kalóriát, például a normál napi bevitel negyedét fogyasztja. Ez férfiak esetében kb. 600, nők esetében 500 kalóriát jelent, megnövelt folyadék (víz, tea) fogyasztása mellett. Dr. Mosley az 5:2 diétával 2 hónap alatt 9,5 kilót fogyott.

Váltakozó napi böjt

Krista Varady kutatásai nyomán könyvet írt a módszerről, melyben a résztvevők egyik nap bármennyit ehetnek, a következő böjtös napon viszont csak 500 kalóriát. Ilyenkor vagy csak ebédelnek, vagy csak vacsoráznak.

Tapasztalata szerint a váltakozó napos böjtöt sokkal nagyobb arányban tudják betartani az emberek, mint sok más diétát, és fogyás szempontjából ugyanolyan hatékonynak bizonyul. Ha azonban az 500 kalóriát több étkezésre próbálták elosztani a résztvevők, az kevésbé bizonyult sikeresnek, mert mindig többet ettek.

Étkezés időablakban

Dr. Mosley szerint a táplálékfelvétel napi 6-8 órára korlátozása a legkönnyebben betartható módszer, főleg ha a szervezet már átállt arra, hogy elsődleges üzemanyagként cukor helyett zsírt égessen. Ez esetben elkerülhetjük az energiaszint cukorfogyasztást követő drámai lezuhanását. Fontos, hogy az utolsó étkezés és a lefekvés között legalább 3 óra teljen el.

Érdemes a számunkra megfelelő kúrát addig folytatnunk, amíg az inzulin/leptin rezisztenciánk, a testsúlyunk, a vérnyomásunk, a koleszterinszintünk nem normalizálódik.

E diéta betartásához nincs szükség vasakaratra vagy embertelen önfegyelemre. Ha meg is éhezünk néha, nem leszünk farkaséhesek, és meglepően kevés étellel is jól fogunk lakni, miután a test visszanyerte metabolikus rugalmasságát és nem kell már cukrot tárolnia elsődleges üzemanyagként.

Mit együnk a böjtmentes napokon?

Tekintsük az időszakos koplalást inkább életformának, mint diétának! Így e napokon is együnk kevéssé feldolgozott, természetes, magas rosttartalmú, egészséges ételeket! Ne együnk azonban túl sok édes gyümölcsöt, vitamin- és antioxidáns szükségletünket igyekezzünk nagyobb arányban zöldségfélékből fedezni!

Még ha nagyon édesszájú, akkor se essen kétségbe! Igaz ugyan, hogy általában hetek kellenek hozzá, amíg a szervezet elsődleges üzemanyagként átáll a zsírégetésre. De ha ez egyszer megtörténik, akkor az egészségtelen ételek utáni vágyakozás automatikusan megszűnik. Ennek oka, hogy amikor már képesek vagyunk üzemanyagként a testünk zsírtartalékait használni, akkor nincs szükségünk többé gyorsan égethető szénhidrátokra.Ha a diéta nyomán elérte az ideális alakját, testsúlyát, nem cukorbeteg, nincs magas vérnyomása vagy abnormálisan magas koleszterinszintje, akkor nem kell már annyira szigorúan venni a koplalást. Időnként érdemes azonban visszatérni az ütemezett étkezési rend számunkra megfelelő fajtájához, nehogy elhatalmasodjanak rajtunk a régi rossz szokásaink.

Ki nem böjtölhet?

Krónikus stresszben élők, kortizolszint szabályozási zavarokkal küzdők, terhes, illetve szoptatós anyák kerüljék a koplalást!

Amennyiben hipoglikémiában vagy cukorbetegségben szenved, óvatosnak kell lennie!

A hipoglikémia abnormálisan alacsony vércukorszintet jelent. Ezt általában a cukorbetegséggel kapcsolják össze, de lehet valaki úgy is hipoglikémiás, hogy nem cukorbeteg.

A magas inzulinszint nagyon lenyomhatja a vércukorszintet. Az ilyen esetben kialakuló hipoglikémiás roham tünetei közé tartozik: a fejfájás, gyengeség, remegés, az ingerlékenység és az éhség. Érdemes tudnunk, hogy ha a vércukorszint még jobban leesik, annak olyan súlyos tünetei is lehetnek, mint

  • zavartság és/vagy furcsa viselkedés;
  • látászavar – kettős vagy homályos látás;
  • görcsök;
  • öntudatvesztés.

Komolyabb panaszok esetén böjt tekintetében kérjük ki a kezelőorvos véleményét, és inkább a bevitt tápanyagok minőségére fókuszáljunk! A nyers vagy alacsony feldolgozottságú, magas élelmirost-tartalmú, lassú felszívódású, organikus ételek, a bélflóra egyensúlyát támogató táplálékok ilyen esetekben is nagyon fontosak.

Hosszabb távon a hipoglikémia megszüntetésének egyik kulcsa a cukor, illetve a könnyen oldódó szénhidrátok kiiktatása az étrendből. A gyorsan felszívódó zsiradékok, például a kókuszzsír helyettesíteni tudja a cukrot, és mivel ehhez nincs szükség inzulinra, böjt esetén is jól használható. Fontos, hogy mindig figyeljen a hipoglikémia jeleire, tüneteire, és ha úgy érzi, leesett a vércukorszintje, azonnal egyen valamit!

Hipoglikémia esetén javasolt olyan étrend kialakítása, amely először normalizálja a vércukorszintet. Ha ez megtörtént, akkor esetleg kipróbálhatja az időszakos koplalás legkevésbé szigorú változatát.

Forrás: Dr. Joseph Mercola, ford. Czárán Judit, a teljes cikk a forrásmegjelölésekkel a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!