Keresés
Close this search box.

Húsvéti édességdömping vagy egészséges ünnep?

//

Döbbenetes mennyiségű cukrot fogyasztanak a gyerekek a húsvéti ünnepek alatt! Egyes becslések szerint egy hétre elegendő kalóriamennyiséget és 1kg cukrot is megesznek csokinyulak és tojások formájában! Többnyire a teljes ajándékba kapott édességkészlet el is fogy a tavaszi szünet végére. Hogyan tehetnénk egészségesebbé az ünnepet gyermekeink számára is?

Ami allergénmentes, az is hizlal!

Egészségvédelmi célból sokan vásárolnak „mentes” édességeket, pedig cukrot ezek is ugyanúgy tartalmazhatnak. Ha valaki például tejmentes diétát tart, étcsokit többnyire fogyaszthat (bár érdemes elolvasni az összetevők listáját), de ezen belül is létezik cukorral és cukormentesen készült termék. A gluténmentesség is becsapós lehet. Sokan a fogyás reményében választják a gluténmentes termékeket, pedig a gluténmentes lisztek sokszor épp a magas keményítőtartalmuknál fogva hizlalóbbak a normál liszteknél.

Miért „pörögnek túl” a gyerekek?

A hirtelen nagy mennyiségű cukorbevitel gyorsan megemeli a vércukorszintet, ami túlpörgést okoz a gyerekeknél, ezt követően este is nehezen alszanak el, alvásuk nyugtalanabb lehet.

Nem teszünk tehát jót, ha túlzott mennyiségben ajándékozunk édességeket, majd hagyjuk, hogy aztkorlátlan mennyiségben, gyorsan befalják.

A családi összejöveteleken is ilyenkor több a sütemény, az édesség, de nem is kell túl szigorú szabályokat bevezetnünk, csak arra ügyeljünk, hogy ne a főétkezések helyett, hanem például tízóraira, uzsonnára vagy ebéd után engedjük őket nassolni.

A nap többi részében pedig lassú felszívódású, magas rosttartalmú ételekkel ellensúlyozzuk a nassolás hirtelen vércukorszint-emelő hatását. A teljes kiőrlésű kenyér vagy cukormentes keksz, zabkása, köretként köles, illetve a zöldségek segíthetnek elkerülni a vércukorszint jelentős ingadozását.

Rajcsik Enikő
dietetikus
Budai Allergiaközpont

Húsvéti paleo, vegán sütik glutén-, tej- és cukormentesen

Fahéjas golyók

Hozzávalók 15-20 db golyóhoz:
100 g dió,
50 g kókuszreszelék,
30 g hideg kókuszzsír,
30 g kókuszkrém,
30 g cukormentes lekvár,
őrölt ceyloni fahéj,
kókuszcukor.

Elkészítés: A diót és a kókuszreszeléket aprítógépben megdarálom (nem kell nagyon apróra). Belekeverek fél teáskanál fahéjat, majd villával a kókuszzsírt is. Ezután hozzáadom a kókuszkrémet és a cukormentes lekvárt. Amikor a keverék összeállt, kis golyókat formázok belőle, majd kókuszcukor és őrölt fahéj keverékében meghempergetem őket.

Áfonyás mousse

Hozzávalók (adagonként):
100 ml jó minőségű sűrű kókusztej,
1 evőkanál chia mag,
1 marék áfonya,
édesítőszer (opcionális),
a tálaláshoz gyümölcs, csokoládéreszelék.

Elkészítés: A kókusztejet legalább 24 órára behűtöm. Botmixerrel kb. 2-3 perc alatt kemény habbá verem. Hozzáadom a chia magot és az áfonyát, tovább mixelem kb. 2 percig. Tálkákba szétosztom és legalább 12 órára behűtöm. Gyümölccsel vagy csokoládéreszelékkel tálalom.

A recepteket Szabó Monika funkcionális táplálkozási és életmód mentor készítette
facebook.com/egyensulypont.huinstagram.com/egyensuly_pont/

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!