Keresés
Close this search box.

Készüljünk körültekintően a nyaralásra!

//

A nyár a vakáció, a pihenés időszaka, érdemes tehát előre gondoskodnunk róla, hogy arról lehetőleg csak szép emlékekkel térjünk haza. A nyaralás alatt, vagy – szerencsés esetben – a hazaérkezés után kezdődő hasmenés felnőtteknél többnyire csak kellemetlen, gyermekeknél, időseknél azonban nagyobb problémát is okozhat. Az utólagos kezelés mellett fordítsunk tehát gondot a megelőzésre is!

Utazók hasmenése

Külföldi tartózkodás során – elsősorban a fejlődő országokban – gyakori betegség, de a tünetek megjelenéséért nem kizárólag a higiéniás körülményeket kell okolni. Hasmenést a szennyezett étel vagy ivóvíz mellett egy nem jól megmosott gyümölcs, egy félig átsült hús vagy hal, hűtés nélkül tárolt tejtermékek, esetleg a számunkra szokatlan ételek fogyasztása is okozhat. A hasmenések kiváltó oka többféle mikroorganizmus lehet: baktériumok, vírusok, élősködők egyaránt előidézhetik a panaszokat.

Mit tegyünk?

Ha így jártunk, hagyjuk kiürülni a kóros béltartalmat, diétázzunk, fogyasszunk könnyű ételeket, pótoljuk a szervezet elektrolit- és folyadékveszteségét. Vigyünk magunkkal hasmenés elleni, bélfertőtlenítő szert, a gyógyszertárban elektrolitkészítmények is kaphatók, de megfelel a tea, ásványvíz és limonádé is. Hasmenés esetén a rostos üdítők kerülendők!

A reszelt alma például – pektintartalma miatt – gyulladáscsökkentő hatású, és segít kiüríteni a szervezetből a toxikus anyagokat.

Néhány napig kerüljük a zsíros, fűszeres ételeket, és ne próbálkozzunk tejjel, tejtermékkel sem. A tünetek elmúlása után egy hétig még kerüljük az aprómagvas gyümölcsöket, a füstölt húsokat, a tejfölt, tejszínt, a rostos főzelékeket.

Jellemző tünetek

A panaszok általában már az utazás, nyaralás alatt elkezdődnek, de előfordulhat, hogy csak a hazaérkezést követően jelentkeznek a kellemetlenségek. A hasmenéshez társulhat még: hasfájás, puffadás, hányinger, hányás, gyengeség, láz.

Ha az erős hasmenés 2 napnál tovább tart és hőemelkedés, láz, gyomorfájdalmak, fejfájás, hidegrázás is jelentkezik, forduljunk orvoshoz!

Kisgyermekeknél ne várjunk ezzel napokig, intenzív hasmenés, hányás esetén kórházi kezelésre, infúzióra is szükség lehet a kiszáradás megelőzésére. Addig nincs komoly baj, amíg a gyerek éber, szomjas, nyálkahártyája nedves, vizeletmennyisége normális – ilyenkor legfontosabb a folyadék- és sópótlás. Ha viszont aluszékony, száraz a nyálkahártyája, alig van vizelete, a szeme beesett és nem tudjuk a folyadékot pótolni, azonnal forduljunk orvoshoz! A betegek többségénél átlagosan 6-7 nap alatt rendeződnek a panaszok, de előfordulhat ennél hosszabb lábadozási idő is.

Megelőzés és helyreállítás

Mind a megelőzés, mind a bélflóra helyreállítása terén fontos szerepe van a probiotikus készítményeknek, ezért feltétlenül tegyünk az úti csomagba. Bizonyítottan preventív hatása van az utazás előtt kúraszerűen, néhány hónapig szedett probiotikumoknak, különösen gyermekek esetében. A probiotikumok kettős védelmet biztosítanak:

  • egyrészt gátolják a káros baktériumok megtelepedését a bélben;
  • másrészt fokozzák a bélhártya védelmét biztosító nyák, a mucin nevű összetett fehérje termelését.

A probiotikumokról már egy 1989-es vizsgálatban megállapították, hogy négy különböző Lactobacillus törzs együttes alkalmazása csökkentette az utazók hasmenésének gyakoriságát. A probiotikumot szedő csoport tagjainál a készítmény 40%-kal csökkentette a hasmenés előfordulását.

Egy másik, 2011-es kutatás pedig azt igazolta, hogy a preventív hatás gyermekek esetében még hatványozottabban érvényesül. A megfelelő védelem kialakításának érdekében a legjobb, ha kúraszerűen alkalmazzuk a készítményeket, átlagosan 3 hónapig.

Táplálkozásunkkal is fokozhatjuk a hatást: a tejtermékek közül a joghurtok tartalmaznak a legnagyobb mennyiségben probiotikumokat.

Mivel a probiotikumok természetes társai, kísérői életünknek, így a folyamatos, mindennapos fogyasztás sem okoz kárt a szervezetünkben.

Dr. Polgár Marianne
gyermekgyógyász, gasztroenterológus főorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!