Keresés
Close this search box.

Mit együnk a hidegben?

//

Immunrendszerünkre télen lényegesen nagyobb feladat hárul. Nem elegendő azonban a fokozott vitaminpótlás, érdemes nagyobb gondot fordítanunk emésztőrendszerünk egészségére, jó működésére, bélflóránk egyensúlyára. Ezzel nemcsak téli védelmünket fokozhatjuk, de közérzetünkön, hangulatunkon is sokat javíthatunk.

A téli hidegben általában kiadósabb, nehezebbételeket kívánunk, ám ezek jobban le is terhelik emésztőrendszerünket.

Tekintettel arra, hogy immunrendszerünk nagy része a belekben található, bélflóránk egyensúlyának fenntartása érdekében télen sem nélkülözhetjük a magas rosttartalmú, lehetőleg nyers ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket. Különösen ajánlott a cékla, sárgarépa, fekete retek és az alma fogyasztása. Napi szinten együnk káposztaféléket, salátaként! Ne tegyük tönkre vitamintartalmukat főzéssel!

Fogyasszunk minden nap probiotikus tejtermékeket, pl. joghurtot. Az ebben található tejsavbaktérium-törzsek támogatják a bélflóra stabilitását, ezzel javítják a természetes védekezőképességet, egyben fenntartják az egészséges emésztési folyamatot.

A téli hidegben fogyasszunk többet a közismerten melegítő hatású gabonákból: hajdina, köles, zab. Gyorsan és könnyen készíthetünk belőlük fűszerekkel és zöldségekkel ízesített kásákat, melyek segítenek, hogy jobban bírjuk a hideget, rosttartalmuk pedig jótékony hatású az emésztésre.

Az emésztőrendszer működését a teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk, és a télen elrágcsált olajos magvak egyaránt segítik. Rövidíthetik a bélcsatornában a hosszú tranzitidőt, ezáltal segíthetik a székrekedés megszüntetését, a méreganyagok felszívódását és a haspuffadást is.

Télen ne csak együnk, hanem mozogjunk is! A hideg, sötét „bevackolódós” estéken pedig édesség helyett rágcsáljunk olajos magvakat: mogyorót, diót, pisztáciát, sült gesztenyét! Sörözés helyett kortyoljunk meleg gyógyteákat! Kellemes, emésztést segítő, nyugtató teát varázsolhatunk borsmenta, citromfű, kamilla vagy rooibos tea felhasználásával.

Bruckner Regina
dietetikus

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!