Keresés
Close this search box.

NYÁR: Magas hőmérséklet – magas vérnyomás?

//

A nyári kánikulát még a fiatalok és egészségesek is nehezen viselik. Ennél nagyobb megterhelést jelent azonban az idősebbeknek, a változókorban lévőknek, főleg ha magas vérnyomással is küzdenek.

50 felett általában – de nők esetében fokozottan – jellemző a csökkent melegtűrés, az erősebb izzadás, melyhez a hormonális változások is hozzájárulnak. Nem győzzük hangsúlyozni a megfelelő életmód fontosságát, mely magában foglalja az egészséges étkezést, elegendő folyadékfogyasztást, pihenést, de a rendszeres testmozgást is. Mindez igaz szív-érrendszeri problémák, így magas vérnyomás esetében is.

Hazánkban a felnőttek 16–20%-a, a 60 éven felüliek több mint fele magasvérnyomás-betegségben szenved. Jó hír, hogy a vérnyomás természetes módszerekkel is csökkenthető!

Bizonyított tény, hogy a rendszeres, szívet és keringést támogató kardiomozgás olyan élettani folyamatokat indít be, melyek a vérnyomás csökkenését is eredményezhetik.

Már a kitartóan végzett tempós gyaloglás is képes lejjebb vinni az értékeket, időzítsük ezt a hűvös, reggeli órákra!

Mozogni csak okosan!

A hipertóniára szedett gyógyszerek egy része befolyásolja a terhelhetőséget: a bétablokkolók gátolják az izomaktivitás fokozását, a vízhajtók pedig nehezítik a fizikai mozgásra jelentkező keringési kompenzációt. A megfelelő sport kiválasztása előtt ezért javasolt az orvosi kivizsgálás, hogy megállapítható legyen a terhelhetőség mértéke.

Lényeges a fokozatosság: kezdjünk eleinte gyalogolni, biciklizni vagy úszni! Így az ízületek túlterhelése nélkül emelhetjük a pulzusszámot. Kerüljük a hirtelen mozdulatokat igénylő sportokat (tenisz, küzdősportok), illetve a nagy erőkifejtéssel járó, statikus mozgásformákat, például a súlyemelést!

Fokozottan érvényes ez akkor, ha a nyugalmi vérnyomás 170 Hgmm felett és a pulzusszám 90 felett van. Hagyjuk abba az edzést, ha a beteg pulzusa 100 fölé szalad, szédül, légszomjat, mellkasi nyomást, extra szívütést tapasztal! Ilyen tünetek esetén, a sport folytatása előtt kardiológiai kontroll szükséges.

Dr. Kapocsi Judit PhD
Med. habil. egyetemi docens, kardiológus, belgyógyász
kardiokozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!