Keresés
Close this search box.

Strandolás? Bulizás? Ne vigyük túlzásba!

//

A nyári időszakban a fülfájásnak speciális okai lehetnek. Tekintsünk át ezek közül néhányat, hogy módunk legyen azok megelőzésére, elkerülésére, időbeni kezelésére.

Túl sok időt töltünk a vízben –Strandolás során (különösen gyerekek és fiatalok körében) gyakori, hogy a hallójárat felázott, érzékeny bőre sérülékennyé válik, ezen keresztül a kórokozók könnyen megtelepedhetnek, gyulladást, gombás fertőzést idézhetnek elő. A külső hallójárat gyulladása vagy az úszófülként is ismert betegség erős fájdalommal járhat, mely gyakran az éjszakai alvást is nehezíti. Sok esetben a fül környéke is igen érzékeny lehet. Fülfolyás, halláscsökkenés, hőemelkedés, láz is jelentkezhet.

Mit tegyünk? – Kezelés nélkül a fájdalom erősödésére, a gyulladás kiterjedésére számíthatunk, így javasolt mielőbb orvoshoz fordulnunk, aki a hallójárat kitisztítása után általában gyulladáscsökkentő fülcseppet ír fel. Súlyosabb esetekben antibiotikum szedésére is szükség lehet, emellett fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő készítmények is alkalmazhatók. A betegség rendszerint néhány nap alatt gyógyul, ezalatt ne érje víz a fület.

Nyomáskülönbség – A nyomás kiegyenlítődésének zavarát barotraumának nevezzük. Ez előfordulhat például repülés során, amikor a légnyomás változása a fülben feszítő érzést, esetleg fájdalmat, füldugulás okoz. Ugyanezt a búvárok vagy a vízbe mélyebben leúszók is megtapasztalhatják: minél mélyebbre merülnek a vízben, annál nagyobb nyomás éri a dobhártyát. A fülkürt kiegyenlítő működését az allergiás nátha és nyálkahártya-duzzanat is akadályozhatja.

Mit tegyünk? – Léteznek praktikák a nyomáskülönbség gyorsabb kiegyenlítésére. Repülőn például rágógumizással vagy gyakoribb nyeléssel megelőzhetjük a panaszokat. Ha ez nem segítene, akkor az orrot befogva, csukott szájjal a levegőt az orrunk felé préseljük, ez általában kiegyenlíti a külső-belső nyomást. Ritkán előfordul, hogy hosszabban fennálló nyomáskülönbség, füldugulás esetén, repülés után vérrel kevert fülfolyás, erős szédülés jelentkezik, ilyen esetben azonnal forduljunk orvoshoz!

Zajos környezet, koncert – Ha hosszabb időn át tartózkodunk zajos környezetben, például bulin, koncerten, vagy fülhallgatóval hangos zenét hallgatunk, előfordul, hogy még utána is fülzúgást tapasztalunk, amikor már csend van. Szerencsés esetben ez a zúgás néhány óra alatt fokozatosan megszűnik, de előfordulhat, hogy tartósan fennmarad.

Mit tegyünk? – Ha a fülzúgás nem szűnik, az éjszakai pihenést vagy a napközbeni tevékenységeket, munkát, tanulást is zavarja, akkor mindenképp javasolt orvoshoz fordulni. A fülzúgás megszüntetésére ugyanis az idejében megkezdett kezeléssel van a legnagyobb esély. Úgy előzhetjük meg, hogy zajvédő füldugót használunk, különösen, ha több napot is zajos környezetben – például fesztiválon – vagyunk.

Fülzsírdugó otthoni eltávolítása – A melegben a fülben található verejték- és faggyúmirigyek intenzívebben dolgoznak, ezért ebben az időszakban azoknál is jelentkezhet fülzsírdugó, akik egyébként nem hajlamosak erre. Ha a felgyülemlett fülzsír nem tud eltávozni a fülből, az halláscsökkenést, fülfájást, fülzúgást is okozhat.

Mit tegyünk? – Az otthoni próbálkozások során könnyen felsérthetjük a hallójárat érzékeny bőrét vagy beljebb is tolhatjuk a fülzsírdugót, ezért kérjük szakember segítségét az eltávolításához. A fülészeti rendelésen a hallójárat átmosásával, szakszerűen távolítják el a fülzsírdugót.

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész szakorvos
Fül-orr-gégeközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!