Keresés
Close this search box.

Szájhigiéné, mint betegségmegelőzés?

//

Az utóbbi jó néhány év kutatási eredményei megerősítik, hogy a szájflóra az egész szervezet egészségére jelentős hatást gyakorol. Az egészségrombolásért a szájban és a torokban élő egyes baktériumok is felelősek, melyek eltávolításával, az ott élő flóra rendezésével csökkenthető számos betegség kockázata.

A szájüregben élő mikrobák kutatása az utóbbi időben a fejlett országokban egyre nagyobb hangsúlyt kap. Több éven át folytatott több száz szájflóravizsgálat, és sok ezer alkalommal végzett patogén treponema megfigyelés tapasztalatainak felhasználásával ma már hazánkban is rutin tevékenységgé vált a szájflóra vizsgálata. Ennek köszönhetően módunk van felhívni a figyelmet a szájflóra által indukált kórformákra. Az általunk megfigyelt esetek elemzéséből megállapítható, hogy a mikrobák a szájpanaszokkal élő személyek magas százalékában megtalálhatók. Közülük legnagyobb arányban (91%) a protozoonok fordulnak elő, míg treponemák 63%-ban, helikobakterek pedig 44%-ban vannak jelen. Teljesen ép fogakat csak olyan szájban találtunk, ahol treponema nem volt kimutatható, ezért ennek szűrése már kisgyermekkortól aktuális.

Az anya szájában előforduló treponemák ugyanis gyakran már óvodás korban megjelennek a gyermekek szájában is. Ez megelőzhető lenne az anyák előzetes szájflóravizsgálatával, és a treponemák eltávolításával akár még a gyermek vállalása előtt, hiszen beigazolódott, hogy a koraszülésben is szerepük lehet.

Ma már tudjuk, hogy a megfelelő szájhigiénia a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében is fontos. A legveszélyesebbek az anaerob baktériumok, melyek jelenlétét a treponemák és a helikobakter jelzi. Kísérletekkel igazolták, hogy az endotoxin szerepet játszik az érelmeszesedés kialakulásában és fokozódásában is. A szájban elhaló baktériumokból endotoxin szabadul fel, ami a száj nyálkahártyáján át felszívódik, így kiesik az epe méregtelenítő hatása alól, ezért érelmeszesedést indukáló hatása fokozottabb.

Megfigyeltük, hogy ha a treponemák többségbe kerülnek a száj egyéb mikrobáival szemben, akkor súlyos ínysorvadást, foglazulást idéznek elő. A szájban lévő gombák és protozoonok szintén súlyos kórképek kialakulásának előfutárai lehetnek.

A különböző szervekben eredetileg különböző mikrobák élnek. A szexualitás, főként az orális szex révén egyes szervek baktériumai és egyéb mikrobái keverednek, ami szintén veszélyes kórképek kialakítója lehet. A párok szájflóráját ezértcélszerű párhuzamosan vizsgálni és kezelni a pingpongeffektus elkerülése érdekében.

A rutin fogmosás gyakran nem elégséges, mert bár eltávolítja a szájban elhaló baktériumok endotoxinját, a fogkövek alatt, illetve a foggyökér és a fogíny között kialakuló anaerob tasakokban – mint gócokban – a mikróbák zavartalanul tovább élhetnek és gyorsan szaporodhatnak.

Rendkívül látványos és meggyőző a sötétlátóteres ultramikroszkópos vizsgálat, melynek során a páciens saját szemével is láthatja a szájában élő mikrobaféleségeket, azok mozgását. Ez fokozza együttműködési készségét a terápia során, növelve annak sikerét, hatékonyságát.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin
a zseniális mikrobiológus,
Prof. Dr. Horváth István,
az MTA doktora emlékére

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!