Keresés
Close this search box.

Az állóképesség és vitalitás záloga

//

Egészségi állapotunkra, immunrendszerünk működésére, mindennapi közérzetünkre alapvető hatást gyakorol állóképességünk színvonala. Vajon mit takar e fogalom és milyen tényezők befolyásolják?

Az állóképesség a szervezet fáradással szembeni ellenálló képessége hosszan tartó fizikai erőkifejtésnél. Az ehhez szükséges energiát –megfelelő állóképesség esetén – a szervezet képes hosszú időn keresztül biztosítani. Az állóképes egyén tehát viszonylag magas intenzitással, hosszú ideig tud fizikai igénybevétellel járó munkát vagy sporttevékenységet végezni.

Az állóképesség színvonalát befolyásolja többek között a keringési, a légzőszervi, az anyagcsere, illetve az idegrendszeri működés minősége, a szervezetben raktározott energia mennyisége, az oxigénhasznosítás képessége, a mozgáskoordináció (energiatakarékosabb, hatékonyabb mozdulatok), a pillanatnyi kondicionális állapot, illetve a végzett munka vagy sport jellege.

A megfelelő állóképesség biztosítja a megterhelést követően a gyors regenerálódást, illetve az immunrendszer kiegyensúlyozott működését.

A testedzés sokféle módon segíti egészségünk, erőnlétünk, vitalitásunk megőrzését. Szív- és érrendszerünk támogatására például növeli a mobilizálható vérsejtek számát, emellett hozzájárul az anyagcsere normalizálásához, gyorsításához, így hamarabb kiürülnek szervezetünkből a káros anyagok, növelve az immunrendszer hatékonyságát. Szintén erősíti védekezőrendszerünket a sport közbeni rendszeres izzadás, a bőrön és a kiválasztószerveken keresztüli méregtelenítés, amit a folyadékbevitel növelésével még hatékonyabbá tehetünk.

Már a mérsékelt intenzitású és időtartamú fizikai aktivitás is képes megőrizni, sőt javítani egészségi állapotunkat, erőnlétünket, vitalitásunkat, tehát nem probléma, ha nem tudunk hosszabb időt testedzésre szánni.

A túlzásba vitt testedzés ugyanakkor a kimerültségen túl egyrészt védekezőrendszerünk gyengüléséhez, másrészt izom-, ízületi- és porcsérülésekhez, fájdalmakhoz, porckopáshoz is vezethet.

Különösen kimerítő és sérüléssel is járhat a jelentős túlsúllyal végzett, megerőltető edzés. Igyekezzünk tehát megtalálni a testalkatunknak leginkább megfelelő mozgásformát, amely edzettségi szintünk, állóképességünk megőrzése, javítása mellett nem ró túlzott terhet mozgásszerveinkre! Természetesen a túlsúly fokozatos megszüntetése után, ha kedvünk tartja, bátran kipróbálhatunk másféle mozgásformákat is.

Forrás: springdaymedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!