Keresés
Close this search box.

Immunerősítő tippek vírusok ellen

//

Lassan végéhez közeledik a téli, kora tavaszi légúti fertőzések időszaka, de még mindig sokan szenvednek a különféle vírusok vagy azok kombinációja által okozott fertőzésektől, megbetegedésektől. Érdemes tehát átismételnünk, mit tehetünk annak érdekében, hogy könnyebben védekezzünk a ránk támadó kórokozókkal szemben.

A teljesség igénye nélkül az alábbi módszereket érdemes kipróbálnunk akár megelőzésként, akár a tünetek enyhítésére, hogyha már le is döntött bennünket valamilyen kórokozó, hamarabb és szövődménymentesen túljussunk az infekción.

Immunerősítők

A fertőzésekre való hajlam egyik lehetséges oka az A-immunglobulin hiánya. Ennek a védőanyagnak az a szerepe, hogy megakadályozza a kórokozók behatolását a nyálkahártyába.

Kolosztrum kapszula: az anyatej fő immunerősítő komponense, mely fontos immunglobulinokat (IgA, IgD, IgE, IgG, IgM), továbbá leukineket, lactoferrint és lysozymet tartalmaz. Fokozza a fehérvérsejtek termelődését, aktivitását, vagyis a sejtes immunválaszt.

Beta-glucan:különfélenövények, gombák és baktériumok sejtfalában található. Főleg a macrophag granulocyták (takarító sejtek) aktivitását fokozza, segíti az idegen sejtek, kórokozók kisöprését.

Echinacea: poliszacharidokat, illóolajat és polieneket tartalmaz. Ezek aktiválják az immunsejteket, segítik a kórokozók megkötését, lebontását és eltávolítást.

Flavonoidok: a zöldségek és gyümölcsök számtalan sejtvédő antioxidáns, allergiás reakciókat csökkentő, illetve vírusok elleni védelmet segítő flavonoidot tartalmaznak. Gyerekeknek a magas flavintartalmú bogyós gyümölcsökből készült (nem cukrozott) lekvárokat, italokat adjunk, felnőttek kapszulaként is szedhetik nagyobb adagban, C-vitaminnal kombináltan.

Homoktövis: érett, sárga bogyótermése rendkívül gazdag C- és más vitaminokban, ezek együtt erősítik az ellenálló képességet. Adaptogén, antioxidáns, sejtvédő, sebgyógyulást elősegítő hatású.

Macskakarom: anépgyógyászatban az őserdők lakói főként gyulladáscsökkentőként, fertőzések kezelésére és ízületi panaszok enyhítésére használták. Későbbi vizsgálatok vírusölő és sejtburjánzást fékező hatását is egyértelműen igazolták.

Vitaminok, ásványi anyagok: a vírusos időszakban legfontosabb a C- és D-vitamin, illetve a cink és szelén. Ezeket érdemes az egész családnak fogyasztania megfelelő adagban akár megelőzésre, akár akut fertőzéseknél a gyógyulás elősegítésére.

Akut fertőzés esetén javasolt

Sok folyadék: gyógynövényteák (pl. gyömbéres-mézes tea), hígított, frissen préselt gyümölcslevek fogyasztásával, a nehezen emészthető ételek kerülésével támogathatjuk a gyógyulást.

Szájöblítés, gargalizálás: 1-2 csepp teafaolaj vagy grépfrútmagcsepp feloldva az öblögetővízben fokozza a fertőtlenítő hatást.

Torokfertőtlenítés: propolisz spray, Tantum verde spray vagy cukorka, Ricola cukormentes gyógycukorka szopogatása enyhíti a torokirritációt és a száraz köhögési ingert.

Köhögésre használjunk lándzsás útifű vagy izlandi zuzmó szirupot, esetlegkakukkfűcseppet!

Orrdugulás ellen a tengeri sós vagy más orrspay elősegíti a pangó váladék kiürülését a melléküreg- vagy fülgyulladás megelőzése érdekében.

Inhalálás: A vízgőz önmagában is nedvesíti a légutakat, jobb vérellátást eredményez. A hozzáadott gyógynövényekkel, illóolajokkal segíthetjük a gyógyulást. E célra alkalmas a kamillavirág, az eukaliptusz-, kakukkfű-, borsmentaolaj. Vigyázzunk, hogy az inhaláló folyadék és a gőze ne legyen túl forró!

Infralámpázás: fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt érdemes naponta 1-2×20 percig alkalmazni.

Pihenés: ne feledjük,a gyógyulást jelentősen gyorsítja az ágynyugalom, a kiadós alvás, pihenés, a tévénézés mellőzésével.

Jó egészséget, betegség esetén gyors javulást és szövődménymentességet kívánok!

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés, allergiák és intoleranciák kezelése
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!