Keresés
Close this search box.

Még mindig tridémia?

//

Tavaly télen a pandémia évei után új fogalmat ismert meg a világ. Az idei hideg évszakban már a 2. csúcsát éltük meg a tridémiának – a COVID, RSV és az influenza együttes támadásának. Közben újabb COVID-variáns lett néhány hónap alatt uralkodó, de úgy tűnik, legtöbben belefáradtak a folytonos készültségbe, tesztelésbe, aggódásba. Vagy mégse?

Tavaly októberben még az Omicron Eris (EG.5) variánsát villámgyorsan felváltó új BA.2.86 – Pirola névre keresztelt változat „uralkodott” – igen rövid ideig. Decemberben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már a Pirola újabb mutációjára, a JN.1 variánsra hívta fel a figyelmet, mely november elején globálisan a fertőzéseknek még csak 3%-át, december elején viszont már 27%-át okozta, és január végén már 85% feletti arányt képviselt.

A WHO szakértők véleménye szerint az új variáns esetében – bár jobban fertőz, de – semmi nem utal arra, hogy veszélyesebb lenne vagy magasabb egészségügyi kockázatot hordozna az előző változatnál. Vélhetően nem képes jobban megkerülni a védőoltások és az előző fertőzések során szerzett immunvédelmet.

A tapasztalatok szerint a fertőzés okozta tünetek sem súlyosabbak a korábbiaknál. Leginkább a gyermekek és fiatal felnőttek körében terjed, és tünetei – láz, fej- és torokfájás, köhögés, nátha, gyengeség, ízérzékelés hiánya, esetleg hányás, hasmenés – igen hasonlóak az influenzás panaszokhoz.

A tavasz közeledtével – az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) jelentése szerint – valamelyest csökkennek az esetszámok, a téli hullám várhatóan enyhül, de még mindig elég magas a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma és még továbbra is sokan fordulnak orvoshoz légúti panaszokkal.

A decemberi csúcs idején, novemberhez képest 50%-kal nőtt a COVID miatt kórházba szállítottak száma, s ugyanez az adat az influenzás esetek tekintetében 100% volt, azaz megduplázódott. A pozitív tesztek számának növekedését pedig vélhetően az is indokolja, hogy a korábbiakhoz képest egyre népszerűbb az otthon végzett tesztelés.

A szakemberek figyelmeztetnek, hogy a vírusvariáns gyors terjedése miatt érdemes lehetőség szerint kerülni a zsúfolt helyeket, zárt térben megfelelő távolságot tartani, esetleg maszkot viselni.

Mivel az utóbbi hetekben környezetünkben igen sokakat érintett a légúti fertőzés – mindig köhögött valaki –, úgy tűnik, sokan már csak legyintenek. A pandémia első éveiben az esetszámok ilyen gyors, nagymértékű növekedése mindenhol címlaphír lett volna, hiszen akkor még nagy volt a bizonytalanság és kevés az ismeret, a tapasztalat, ez indokolta a világméretű pánikot. Ma már mindenki „hozzászokott” e helyzethez, kialakultak a védekezés, az alkalmazkodás stratégiái, a lakosság nagy része rendelkezik egy vagy több védőoltással, és a legtöbben emellett (akár többször is) átestek már a fertőzésen. Így már nem nagy újság, nem hír, ha valaki köhög és lázas.

Daniel Salmon Phd, víruskutató (John Hopkins Bloomberg School, Baltimore) véleménye szerint bár nem vagyunk életveszélyben, a kórházak nincsenek tele fertőzöttekkel, a halálesetek száma sem olyan magas, mint kezdetben, de a COVID még mindig itt van, és nem tudjuk, meddig. Ráadásul az előző fertőzések és védőoltások útján szerzett védettségünk idővel gyengül.

Ugyanakkor a lakosság egészségtudatossága jelentősen növekedett, a fertőzések elleni védekezés módjairól szerzett ismeretei a korábbiaknál jóval magasabb szinten vannak.

A COVID kapcsán a maszkviselés sokak számára normává vált és – a felmérések szerint – más légúti fertőzések elleni védekezés céljára is önként használják.

Antoine Flahault MD, PhD, a fertőző betegségek szakértője (Institute of Global Health, University of Geneva) szerint globálisan a SARS-CoV-2 vírus körülbelül 2000 különböző új variánsa jelent már meg, nem tudjuk, lesz-e köztük súlyosabb betegséget okozó, az immunrendszert sikeresebben elkerülő változat.

Időszerű feladatunk annak technikai megoldása, hogy a zárt, belső terekben milyen módszerekkel tudjuk javítani a levegő minőségét, biztosítani vírusmentességét, mert nem az a kérdés, hogy szükség lesz-e erre, hanem inkább az, hogy mikor.

Források:
https://www.webmd.com/covid/news/20231220/covid-strain-jn1-now-variant-of-interest-who
https://www.webmd.com/covid/news/20240116/cdc-says-second-tripledemic-season-may-have-peaked
https://www.webmd.com/covid/news/20240112/complacency-has-replaced-alarm-in-the-newest-covid-surge
https://www.everydayhealth.com/streptococcus/invasive-group-a-strep-may-be-on-the-rise/

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!