Keresés
Close this search box.

Segítség, felfáztam!

//

Segítség, felfáztam! Tombol a nyár, aki csak teheti, vízparton vagy strandon hűsöl, pancsol, úszik. Valóban ez az egyik legjobb kikapcsolódás, de figyeljünk oda az intim higiéniára is, mert ilyenkor könnyű különböző fertőzéseket szerezni! Ha így jártunk, ne hagyjuk kezeletlenül a problémát!

Felfázás – nem csak télen!

A nők nagy része élete során legalább egyszer átesik az ún. „felfázáson”. Ezt valójában a hólyagba bejutott kórokozók idézik elő, melyek jórészt a vizekben élnek. Az érintettek elsősorban gyakori, görcsös vizelési ingerről panaszkodnak, miközben semmi, vagy csak pár csepp ürül, erős égő fájdalom kíséretében. Aki már volt „felfázva”, sajnos számíthat rá, hogy ez ismétlődhet. Különösen igaz ez bizonyos rizikótényezők esetén. Nőknél: a különböző kismedencei, nőgyógyászati gyulladások, hormonális tényezők (fogamzásgátlók szedése, menopauza időszaka). Mindkét nem esetében: a gyakori partnerváltás, az alkalmi szexuális kapcsolat óvszerhasználat nélkül.

Mit tegyünk? – A szükséges antibiotikumos kezelés mellett a legfőbb terápia a bő folyadékbevitel, mert így hígul a vizelet, csökken a baktériumok koncentrációja. Jó hatású lehet a medveszőlőlevél-, csalán- és cickafarkfű tea is.

Hüvelyfertőzések

Viszketés, érzékenység, sűrű, fehér, szagtalan folyás utalhat a gombás fertőzésre, ami átterjedhet a húgycsőre és a húgyhólyagra, így gyakrabban kell vizelni, amit csípő érzés kísérhet. Ilyenkor a leggyakoribb kórokozó a Candida gomba, amely egyébként is megtalálható a szervezetben.

Hajlamosító tényező lehet a diabétesz, a terhesség, az antibiotikum- vagy szteroidkezelés, illetve a túlzott édességfogyasztás is.

Bár a nyíltvízi strandok kevésbé tűnnek higiénikusnak, a meleg vizű medencékben mégiskönnyebb összeszedni fertőzést. Ezekben fordulhat elő például a Trichomonas vaginalis nevű egysejtű, mely nőknél sokszor kellemetlen szagú folyást okoz.

Mit tegyünk? – A gombára hajlamos nőknél az orvos által felírt gyógyszerek mellett fontos lehet a szénhidrátbevitel (édesség) visszaszorítása, a normál hüvelyflóra helyreállítása megfelelő készítményekkel, a műszálas fehérnemű mellőzése, illetve úszás után a vizes fürdőruha mielőbbi lecserélése.

Dr. Rákász István
urológus szakorvos
Urológiai Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!