Keresés
Close this search box.

Miért dagad a lábam?

//

A nyári kánikulában igen gyakori probléma az alsó végtagok ödémája, dagadása. A hőség hatására kitágult erek miatt a vér pangásnak indul az erekben, a vízháztartás felborul, a folyadékot szállító erek nem képesek megfelelően működni. Emiatt a lábak gyakran megduzzadnak, főleg hosszan tartó ülés, állás során. Mindez nemcsak esztétikai probléma, de fájdalmas is lehet. Mielőbbi megszüntetéséhez azonban ki kell deríteni, mi okozza a gondot.

Kevés folyadék fogyasztása

Az ödéma kialakulásának egyik gyakori oka a dehidratáció, a kevés folyadék fogyasztása. Nyáron érdemes minimum 2,5-3 litert inni, hogy biztosítani tudjuk – többek között – a megfelelő vérkeringést. Dehidratált állapotban a keringés zavart szenved. Amennyiben odafigyelünk és többet iszunk, úgy a felesleges folyadék távozik a szervezetből, az ödéma megszűnik.

Visszértágulatok

A meleg hatására az erek kitágulnak, a bennük lévő vér pangásnak indul. Amennyiben valaki már eleve visszértágulatokkal küzd, úgy a probléma súlyosbodhat, „nehézlábérzés”, fájdalom, ödéma tapasztalható. A bőséges folyadékfogyasztáson kívül kompressziós harisnya vagy rugalmas pólya viselése sokat segít a problémán. A fájdalmat különböző krémek is enyhítik, ám a legtökéletesebb megoldást a visszértágulatok műtéti kezelése adja – szerencsére ma már igen korszerű eljárások léteznek rá.

Azok, akik átestek trombózison, gyakran panaszkodnak arra, hogy nehezen viselik a meleget, fáj és bedagad a lábuk a kánikulában. Ez bizonyos mértékben természetes, ám érdemes ellenőrizni, hogy nem PTS (poszttrombotikus szindróma) áll-e a hátterében, melynek tünetei között a fájdalom, ödéma, fekély és visszértágulatok is szerepelhetnek. Kialakulásának oka lehet, hogy a trombózist kiváltó tényezőt nem szüntették meg (pl. meghibásodott vénabillentyűk), vagy nem volt megfelelő a véralvadásgátló terápia.

Nyiroködéma

Ez a nyirokrendszer keringési zavara, melynek során általában a nyirokutak károsodnak, emiatt a nyirok felhalmozódik és duzzanatot, ödémát okoz. Ennek oka lehet: veleszületett, trauma, visszértágulatok, PTS, égés vagy vénás keringési zavar. A kezelés fizioterápiás módszerekkel történik: gyógymasszázs, gyógytorna, gépi kompressziós masszázs, kompressziós fáslik felhelyezése. Ezek hatására fokozódik a nyirokkeringés, így csökken az ödéma mértéke és a nyirokfolyadék kiürül a vénákba.

Dr. Ercsei Ibolya
hematológus szakorvos
Trombózis- és Hematológiai Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!