Keresés
Close this search box.

Segítőink az immunerősítésben

//

Az évek során megtanultuk, hogy az immunerősítés, a légúti fertőzések megelőzése és a panaszok enyhítése, a gyógyulás elősegítse terén az alap a C- és D-vitamin, illetve a cink és szelén megfelelő dózisának napi rendszeres bevitele. Van azonban még sok egyéb hasznos vitamin, ásványi anyag, növényi összetevő, mely szintén segítheti védekezőrendszerünket a vírusokkal teli időszakokban.

Omega-3 zsírsav – Értékes gyulladáscsökkentő anyag, melyhez természetes formában például zsíros halak, lenmag és legmagolaj, illetve diófélék útján juthatunk hozzá.

A-vitamin – Immunrendszerünk fontos segítője, melyet nemcsak fertőzések, de sport- és ízületi sérülések, panaszok esetén is alkalmazhatunk az orvos javaslata alapján, például 1-2 héten át napi 10000 NE dózisban. Természetes formájában megtalálható a májban, a halolajban, tejben, tojásban és a zöld leveles zöldségekben.

E-vitamin – Fontos antioxidánsként hatékony gyulladáscsökkentő és immunerősítő potenciállal rendelkezik. Kiegészítő kezelésként ízületi panaszok esetén fájdalomcsillapító tulajdonságát is hasznosíthatjuk. Természetes forrásai: az olívaolaj, mandula, mogyoró, húsfélék, tejtermékek, gabonapelyhek, de orvosi javallatra csepp és kapszula formájában is szedhetjük.

Gyömbér – Kutatások szerint az ibuprofenhez hasonló gyulladásellenes potenciállal bír, sőt kivonat formájában egyes esetekben a szakértők szerint a szteroidokat is helyettesítheti. Csökkentheti az izom- és ízületi fájdalmakat, a szokatlanul erős edzés utáni izomlázat vagy túlzott, esetleg egyenlőtlen terhelés miatt kialakuló panaszokat. Hatékonysága kivonat formájában jóval intenzívebb.

Bromelain enzim – Az ananászban található értékes zsírégető, fehérjebontó, gyulladásgátló, illetve -csökkentő hatóanyag, mely részt vesz az immunrendszer szabályozásában, allergiás tünetek csökkentésében. Egyes tanulmányok szerint enyhítheti a fogászati műtétek után fellépő esetleges gyulladást is.

SAM-e (S-adenosylmethionine) – Eredendően májunk állítja elő ezt a fontos anyagot, mely gyulladásos folyamatokat kontrollál a szervezetben. Non-steroid gyulladáscsökkentőként (NSAID) természetes alternatívája az ibuprofen vagy naproxen fájdalomcsillapító, gyulladást mérséklő készítményeknek.

Boswellia, indiai tömjénfa – Évszázadok óta az ázsiai és az afrikai népgyógyászat, illetve az ayurvédikus orvoslás fontos gyulladáscsökkentő gyógynövénye. Fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, méregtelenítő hatással rendelkezik, emellett lassítja az ízületi porcok kopását, állapotromlását, porckorongsérv esetén segíti a gyógyulást. Asztma, allergia, sőt gyulladásos bélbeteségek, IBS esetében is hatékony segítséget nyújt.

Resveratrol – Ezt a természetes hatóanyagot főként bogyós gyümölcsök és diófélék tartalmazzák, de étrend-kiegészítőként is hozzájuthatunk. Kutatások szerint elsősorban gyulladások, például ízületi gyulladás esetén lehet jótékony hatása.

Fokhagyma – Közismert értisztító, szívvédő tulajdonságán túl csökkenti egyes gyulladáskeltő anyagok hatását, egyaránt támogatja az immunrendszer, a légutak és az emésztőrendszer egészségét. Fő hatóanyaga az allicin, mely hatását csak a gerezdek felvágása, összezúzása után tudja kifejteni.

Forrás: https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ss/vitamins-supplements-fight-inflammation

Készítsünk fenyőtoboz lekvárt!

Tőlünk keletre hagyományos egészségmegőrző finomság a tavaszi zsenge fenyőtobozokból készült, aromás, gesztenyebarna színű lekvár, melyet az immunrendszer és a tüdő erősítésére, légúti problémák megelőzésére fogyasztanak.

Grúziában tavasz végén gyűjtik a 2-3 cm-es, még puha tobozokat. 1 kg tobozhoz 1,5 kg cukrot és 1 l vizet adnak. A megmosott tobozokat a vízzel, cukorral 15–20 percig magas hőfokon, kevergetve főzik, míg a szirup karamellizálódik, ezután hagyják kihűlni, majd ismét 30 percig főzik és újabb hűtés, majd újabb 30 perc főzés következik. Ezt ismétlik a dzsemes állag eléréséig, miközben a színe átlátszó karamell árnyalatú lesz. A tobozdzsemet üvegekbe adagolják.

Erdélyben is megfázás, köhögés esetén használják a fenyőtoboz szirupot, melyből gyerekeknek is adnak szükség esetén. Ott egészségesebb, mézzel készült változata is ismert. Befőttes üvegbe rétegezik a kis tobozokat, majd 2 ujjnyi mézet, felváltva, amíg meg nem telik az üveg, a tetejére méz kerül. A lezárt üvegeket 3 hónapig állni hagyják, utána fogyasztható.

Forrás: hobbikert.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!