Keresés
Close this search box.

Hogy lehet valaki folyton kimerült és beteg?

//

Tény, hogy tavaszra a vitaminraktárak kiürülnek, ilyenkor jelentkezik a jól ismert „tavaszi fáradtság”. Ha emellett egyik fertőzésből a másikba esünk, alig gyógyulunk meg, máris jön a következő, érdemes megvizsgálnunk életmódunkat, és kideríteni, nincs-e komolyabb ok a háttérben.
Krónikus stressz

Tudjuk, hogy a szorongás megbetegít. A huzamosabb ideig fennálló feszültségben, az állandó „készenléti” állapotban a szervezet nagyon kimerülhet. A stressz károsítja az immun-, a hormonális és az idegrendszert, a szív egészségét. A felfokozott idegállapot miatt gyomorproblémák, hasmenés, székrekedés, álmatlanság, fejfájás, izomfájdalom és gyakoribb fertőző betegségek jelentkezhetnek.

Túl kevés alvás

Alvásigényünk igen eltérő lehet, de szakemberek szerint felnőttek számára a napi 7-8 óra alvás az ideális. Fontos, hogy este időben lefeküdjünk, és ne nehezítsük az elalvást, ne okozzunk gyakori ébredéseket esti alkohol- vagy koffeinfogyasztással.

Gyors falatok, elfelejtett italok

Nem csoda, hogy hamar kifáradunk, ha szervezetünk nem kapja meg a szükséges mennyiségű energiát és tápanyagot. Szakítsunk időt napközben az étkezésekre, válogassunk egészséges ételeket! Ha kell, vigyünk magunkkal otthonról ebédet! Figyeljünk a napközbeni rendszeres ivásra, hogy ne csak este jusson eszünkbe, hogy egész nap szinte semmit nem ittunk!

Vérszegénység

Főként nőknél fordul elő, hogy kevés a hemoglobin, a vörösvérsejtek azon része, mely az oxigént szállítja. Ilyenkor jellegzetes tünet a sápadt arc, a fáradékonyság, az összpontosítási nehézség. Ha azonban vaspótlás mellett is fennáll a vérszegénység, akkor egyéb betegség, például autoimmun eredetű cöliákia is állhat a háttérben, amikor a javuláshoz az alapbetegség kezelése szükséges.

Az immunrendszer betegségei

Egyes autoimmun betegségek – például lupusz, sokízületi gyulladás vagy autoimmun eredetű pajzsmirigygyulladás – sokféle tünetet okozhatnak. Ha a fáradtság mellett egyéb panaszok is vannak, akkor javasolt a kivizsgálás a megfelelő kezelés érdekében.

Dr. Kádár János
belgyógyász, immunológus főorvos
Immunközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!