Keresés
Close this search box.

Elmúlt 25 éves? Ezeket a tápanyagokat kellene pótolnia minden nap!

//

Szerencsére egyre kevesebben tekintenek úgy az öregedésre, mint a fizikai és szellemi hanyatlás elkerülhetetlen időszakára. Az azonban tagadhatatlan, hogy az évek múlásával változik a szervezetünk működése, és így a tápanyagszükséglete is.

Az életkor csupán egy szám – állítják sokan, és valóban igaz: az idősebbek az élet szinte minden területén képesek felvenni a versenyt a fiatalabbakkal. Azonban a szervezetünkben lejátszódó folyamatokat nem lehet megállítani, maximum lelassítani.

Az öregedés természetes velejárója például az, hogy bizonyos tápanyagokból kevesebbet vagyunk képesek előállítani vagy éppen a tápanyagok felszívódása romlik. Ráadásul a szokásaink, életmódunk is változik, ezt is figyelembe kell venni, amikor az egészségünk megőrzését tűzzük ki célul.

Következzen néhány olyan tápanyag, melyet 25-30 év felett mindenkinek pótolnia kellene!

Kalcium – Az idő múlásával (többek között a bekövetkező hormonális változások miatt) csontjaink veszítenek a sűrűségükből, elvékonyodhatnak, elgyengülhetnek.

A csontritkulás pedig a csonttörések és esések megnövekedett rizikójával, a mozgásszervi panaszok gyakoriságának növekedésével, a krónikus fájdalommal is kapcsolatban áll.

A kalcium segíthet a csontok egészségének megőrzésében, de az izmokra, az erekre és a folyadék-anyagcserére is jó hatással van.

B12-vitamin – Az idegrendszer, a vérképzés, a sejtosztódás és az anyagcsere megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen B12-vitamin felszívódása gyakran romlik az idősebb emberek szervezetében.

Könnyen kialakulhat náluk vitaminhiány, ami csak tovább erősítheti az életkorral összefüggő neurológiai tüneteket. Azt is fontos megjegyezni, hogy a B12-vitamin főként állati eredetű élelmiszerekben található meg, így azoknál is lényeges a pótlása, akik nem fogyasztanak húst, halat, tejtermékeket vagy tojást, esetleg egyoldalúan táplálkoznak.

Omega-3 zsírsavak – Az Omega-3 zsírsavak segítenek a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, de az agyműködésre is jó hatással vannak.

Az Omega-3 zsírsavak pótlásával csökkenthetjük a mikroszkopikus gyulladásokat, megakadályozhatjuk, hogy a erek falán káros plakkok alakuljanak ki, sőt a vércukorszintet is normalizálhatjuk.

Q10 koenzim – A Q10 koenzim segíti a sejtek energiaellátását, anyagcseréjét és antioxidáns hatása is van. A szervezetünk képes ugyan előállítani a Q10 koenzimet, ám ennek a vitaminszerű anyagnak a termelődése idővel lelassul, vagyis szükséges pótolni azt az élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők útján. Ez utóbbi azért praktikusabb, mert az ételekben csak viszonylag kis mennyiségben találjuk meg a Q10-et.

D-vitamin – A szakemberek egyre több bizonyítékot találnak arra, hogy a D-vitamin nemcsak a csontok egészségének megőrzéséhez nélkülözhetetlen (hiszen segíti a kalcium hasznosulását), de az immunrendszer működésében, a krónikus betegségek megelőzésében és a megfelelő agyműködésben is fontos szerepet játszik. Szervezetünk a napfény segítségével maga is képes előállítani a D-vitamint, de ez a képessége az idő előrehaladtával csökken, ráadásul modern életmódunk miatt sem töltünk elegendő időt a szabadban, napsütésben. Emiatt a legtöbb ember számára szükséges a D-vitamin rendszeres pótlása.

Forrás: Egészségkalauz

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!