Keresés
Close this search box.

Ha nehezen múlik a nátha, a torokfájás

//

A hűvös, szeles tél végi, kora tavaszi időszakot valóságos vírusdömpingben töltjük. Nehéz kideríteni, hogy kit éppen melyik kórokozó döntötte le a lábáról, és az egyik után gyakran jön a másik fertőzés. A nátha és a torokfájás annyira hétköznapi panasz, hogy gyakran nem is törődünk vele, pedig némi odafigyeléssel talán megelőzhetnénk, ráadásul elhanyagolt esetben, komoly szövődményekkel is járhat.

Munkahelyen, iskolában, zárt közösségekben a köhögő, náthás ember sok társát megfertőzheti, ezért – saját magunk és mások érdekében – hurutos tünetek esetén célszerű néhány napig otthon maradni. E panaszok többségében vírusos eredetűek, így otthon néhány napig tüneti kezelést alkalmazhatunk orrcseppel, torokfertőtlenítő tablettákkal, szükség esetén fájdalomcsillapítóval, gyulladáscsökkentővel és sok folyadékkal. Igyunk minél több jó meleg gyógynövényteát, például csipkebogyóból, melyet mézzel és C-vitamin tablettákkal is kiegészíthetünk.

Ne feledjük, a dohányfüst és a szennyezett, szmogos levegő is okozhat torokfájást. Folyamatosan irritálja a nyálkahártyát, ami krónikus gyulladáshoz vezethet – az így kialakuló torokfájás pedig tartósan megmaradhat. Súlyosabb panasz esetén a torokfájás akár torokrák tünete is lehet, ezért ha dohányosként tartós rekedtséget tapasztal, ne halogassa az orvos felkeresését!

Orrdugulás esetén az orr átjárhatóságát megfelelő orrcseppel javíthatjuk, de sok szövődményt megelőzhetünk rendszeres orrfújással is.A tartós orrdugulás többek közt orrpolip, orrsövényferdülés vagya tavaszi időszakban már szénanátha tünete is lehet. Ez nemcsak nappal kellemetlen, hanem éjszaka is, amikor a nyitott szájjal való alvás miatt reggelre kiszárad a torkunk. Jó tudni, hogy ha reggelente száraz torokkal, rekedten ébredünk, annak egyszerűen a szájlégzés is lehet az oka. Ha a probléma hosszabb ideig megoldatlan marad, akkor tartós torokfájás is kialakulhat.

A gátolt orrlégzés hátsó garatfali csorgást is eredményezhet. Ez lehet csak egy érzet, ami a krónikusan gyulladt nyálkahártyán jelentkezik, de lehet valódi váladékcsorgás is, amikor a fokozott mértékben termelődő orrváladék a garat irányában lecsorog. Az érintettek emiatt gyakran krákognak, köszörülik a torkukat, fekvő helyzetben köhögőrohamok is jelentkezhetnek. Ez a probléma kialakulhat gyakori arcüreggyulladás, nem megfelelően kezelt allergia vagy orrpolip miatt is – megszüntetéséhez, kezeléséhez fül-orr-gégész segítségére van szükség.

Amennyiben tehát panaszaink néhány nap alatt nem enyhülnek, esetleg fokozódnak, sőt lázzal, fülfájdalommal, erős torokfájással, nyelési vagy légzési nehézségekkel társulnak, mindenképp forduljunk orvoshoz! A megfelelő terápia mellett –bakteriális felülfertőzés esetén – antibiotikumra is szükség lehet.

A további fertőződés esélyét nagyobb körültekintéssel és a következőkkel csökkenthetjük.

  • Együnk vegyes, zöldségben, gyümölcsben gazdag étrendet, sok vitaminnal!
  • A kora tavaszi időszakban vitaminpótlásként savanyú káposztát és citrusféléket is fogyaszthatunk.
  • Öltözzünk rétegesen és töltsünk minél több időt a szabadban testmozgással, sportolással, kirándulással!
  • Megfázás, nátha, gyakori hurutos betegségek, ismétlődő légzőszervi fertőzések esetén a megelőzés és a terápia hasznos eszköze lehet a sókabin kezelés.

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész szakorvos
AllergiaKözpont

Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész szakorvos
Fül-Orr-GégeKözpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!