Keresés
Close this search box.

Erősítse immunrendszerét életmódjával!

//

Szeretné tartósan és a lehető legtermészetesebb módon ellenállóbbá tenni szervezetét? Annak – a multivitaminok és étrend-kiegészítők mellett – a legjobb módszere a személyre szabott életmód kialakítása, melynek nélkülözhetetlen része a rendszeres testedzés és még néhány fontos tényező. Lássuk, melyek ezek!

A szervezet védekezőrendszerének fő feladata a káros hatások kiszűrése és „ártalmatlanná tétele”. A kiegyensúlyozottan működő immunrendszer képes felismerni a kívülről behatoló kórokozókat és saját beteg sejtjeit is. E bonyolult rendszer hatékony működését jelentősen támogatja a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, illetve a harmónia és lelki egyensúly fenntartása érdekében tett minden lépésünk.

Sportoljunk! – Több vizsgálat bizonyította, hogy például a testmozgás még a tumorok kialakulásának valószínűségét is csökkentheti. Egy 65 ezer, rendszeresen sportoló amerikai nő bevonásával végzett vizsgálatban megállapították, hogy esetükben jóval ritkábban fordult elő a változókor után mellrák, mint az testedzést nem végzőknél. Az is bebizonyosodott, hogy a sport a vastagbélrák valószínűségét is csökkentheti.

Ráadásul kimutatták, hogy az inaktív embereknek kétszer akkora esélyük van szívbetegségekre, mint az aktívan sportolóknak. A testmozgás emellett megelőzheti a stroke-ot, csökkentheti a magas vérnyomást és koleszterinszintet. A rendszeresen közepes vagy nagy intenzitású testmozgást végzőknek 30%-kal kisebb az esélyük a cukorbetegség kialakulására, mint az inaktívoknak. Már heti 150 perc mérsékelt intenzitású, illetve 3-4 × 20 perc lendületes mozgás bizonyítottan csökkenti a cukorbetegség kockázatát és jó hatással van az immunrendszer állapotára. Érdemes ugyanakkor a kardioedzések mellé súlyzós edzéseket is beiktatni, hiszen a testtartás, a gerinc és az ízületek támogatása ugyanolyan fontos, mint a szív segítése.

Mit jelent az intenzitás?

Közepes intenzitású mozgás az, amitől kimelegszünk, szaporán vesszük a levegőt, az anyagcsere 3-6-szorosára nő. Ez egy kevésbé fitt embernél tempós sétát jelent.

Magas intenzitás esetén kiizzadunk, már majdnem kifogyunk a levegőből, az anyagcsere legalább hatszorosára gyorsul.

Ha a korábbi „lustálkodás” után úgy döntünk, mostantól életünk részévé tesszük a rendszeres sportot, jól tesszük, ha az úszást választjuk. Ezzel testünk minden izmát megmozgatjuk, erősíthetjük immunrendszerünket és növelhetjük állóképességünket is. Átlagosan 600 kalóriát égethetünk el így óránként, de az optimális hatás eléréséhez legalább 20 perces, megállás nélküli úszásra van szükség.

Lazítsunk! – Az edzést mindig előzze meg minimum 5 perc bemelegítés, és a végén ugyanennyi levezető mozgás, lazítás, nyújtás. Az ismétlődő mozdulatok növelik az izmok rugalmasságát, pozitívan hatnak a gerincre, és hozzájárulnak a pszichés egyensúly kialakulásához és fenntartásához, melyet egyéb, például relaxációs gyakorlatokkal is támogathatunk.

Igyunk eleget! – Emellett a szervezet kiegyensúlyozott működésének elengedhetetlen feltétele a bőséges, jó minőségű víz fogyasztása, ami javítja, felgyorsítja a bélműködést, segítve ezzel az immunrendszer munkáját.

Egy német vizsgálat bizonyította, hogy a több vizet fogyasztók körében kisebb arányban fordult elő elhízás és annak minden következménye. Ha cukros üdítők helyett tiszta vizet iszunk, nemcsak átmossuk szervezetüket, de segítjük az idegrendszer és az immunrendszer sejtjeinek működését is.

Hart Nikolett
humnánkineziológus
springdaymedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!