Keresés
Close this search box.

Utazz, nyaralj egészségesen!

//

700 millió ember kel útra manapság évente, ebből 50 millió trópusi országokba utazik, a felének lesz valamilyen egészségi problémája, 8%-uk orvoshoz fordul, míg a többség gondosan összeállított úti-patikája révén, maga oldja meg a kisebb-nagyobb kellemetlenségeket.

Ma már repülőgéppel bármely országból a legtávolabbi kontinensre is eljuthatunk 36 óra alatt. Ez az idő rövidebb, mint a legtöbb betegség, fertőzés lappangási ideje, tehát a kórokozók, vírusok, baktériumok akár észrevétlenül is beutazhatják velünk a világot, mielőtt panaszt okoznának.

Fel kell készülnünk az esetleges rovar- és egyéb csípésekre, legyen mindig kéznél ezek kezelésére alkalmas kenőcs, súlyos allergiás reakcióra hajlamosaknál pedig gyógyszer vagy adrenalin-injekció. Ne induljunk „last-minute” útra az előírt védőoltások nélkül (a védettség kialakulásához 4-6 hét szükséges)! Általában csak hírből hallunk a szúnyogok által terjesztett maláriáról és sárgalázról, a legyek terjesztette parazitákról, a bolhák közvetítette pestisről és rühességről, melyek ellen a trópusokon is a testet teljesen fedő, könnyű öltözékkel, és a mezítláb járás mellőzésével védekezhetünk.

A sivatagok után nézzük, mire ügyeljünk a tengerben lubickolva. Találkozhatunk medúzákkal, melyek szúrása fájdalmat, zsibbadást, esetenként súlyosabb tüneteket is okozhat. A tengeri sün, csillag és uborka tüskéi, egyes szivacsfélék, korallok és halak érintése is erős bőrreakciót válthat ki. A tüneteket tengervizes, majd ecetes vagy alkoholos vízzel történő lemosással, illetve gyulladást, allergiát csökkentő krémekkel enyhíthetjük.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!