Keresés
Close this search box.

Útravaló

//

Sokszor és sokat írtunk már arról, mi kerüljön a bőröndbe, mit érdemes magunkkal vinni hosszabb utazásra, nyaralásra, ez alkalommal inkább egészségmegőrző jó tanácsokkal szolgálunk, hogy az utazás elviselhetőbb, a nyaralás kellemesebb legyen.

A vágyott úticél elérését sok esetben több órás utazás, autózás, vonatozás vagy repülőút előzheti meg. Normális esetben, járás közben az izompumpa segíti a vér visszaáramlását a visszerekben a lábaktól a szív felé. Tartós mozdulatlanság, főként 6 órát meghaladó időtartamú egy helyben ülés, utazás alatt azonban akár órákra is kieshet az izompumpa működése, emiatt az alsó végtag vénáiban a vér pangása alakul ki, különösen a kitágult visszerekben. Az erre hajlamos egyénekben kisebb-nagyobb vérrögök alakulhatnak ki, ez mélyvénás trombózishoz vezethet, amit a láb fájdalmas feszülése, dagadása jelezhet. A vérrögök később mozgás hatására elmozdulhatnak, a keringésben a tüdő ereibe, ami életveszélyes állapotot is okozhat.

Utazási trombózisra hajlamosít a visszeresség, a fogam-zásgátló vagy női hormonpótló tabletták szedése, a dohányzás, a terhesség, a fokozott véralvadási hajlam, a jelentős túlsúly, az idős kor, a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos megbetegedések, röviddel az utazás előtti nagyobb műtétek vagy végtagtörés. A rizikócsoportba tartózó személyeknek tehát érdemes kikérniük kezelőorvosuk véleményét, segítségét, mert szükség lehet például fásli vagy kompressziós harisnya viselésére, esetleg véralvadást gátló injekció alkalmazására.

A tartós mozdulatlanság kor-ra és egészségi állapotra való tekintet nélkül, mindenkinél a vérkeringés lelassulásához vezet a lábak vénáiban. Ezért utazás közben tornáztassuk lábainkat lábkörzéssel, a lábfej hajlításával és feszítésével működtessük az izompumpát. Ne üljünk keresztbe tett lábakkal, lehetőleg óránként álljunk fel! Igyunk sok folyadékot (ásványvizet), kerüljük az alkohol- és kávéfogyasztást az utazás során. Viseljünk laza ruhát és kényelmes cipőt, szükség esetén kompressziós harisnyát is!

dr. Kósa Éva
az Oxygen Medical belgyógyász, angiológus orvos
www.oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!