Keresés
Close this search box.

Rovarcsípés és allergia

//

A rovarcsípés-allergia viszonylag ritka, ám annál súlyosabb kimenetelű allergiaforma, amely akár életveszélyes állapotot is előidézhet. A nyár folyamán a rovarcsípés esetleges következményeit még nem ismerő, szabadban játszó kisgyermekek fokozott veszélynek vannak kitéve.

A leggyakoribb, allergiás reakciót okozó rovarok a méhek és a darazsak, de problémát okozhat a bögöly, a pók, a szúnyog, a hangya, a kullancs, sőt a medúza csípése is.

Normális válaszreakciónak tekinthetjük a csípés helyének viszketését, fájdalmát, vörös duzzanatát, amely a környező területre is kiterjedhet. Az általános reakciókat nem allergia, hanem a méregben lévő toxinok okozzák. Ilyenkor is kialakulhat életveszélyes állapot, ha az embert a nyelvén vagy a torkában szúrja meg a rovar, mivel a helyileg kiala kuló duzzanat (gégeödéma) elzárhatja a légutakat.

Allergiás válaszreakciónál az egész szervezet részt vesz a gyulladásos folyamatokban. Enyhe esetben az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő léphet fel, mely a lazább szövettel bíró testrészeken (pl. ajkak) erőteljesebb lehet. Súlyos esetben a bőrtüneteket más szervrendszerek – keringés, vese, emésztő-, légző- és idegrendszer – válasza is kíséri. Így kialakulhat szapora szívverés, vérnyomásesés, zavartság, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, az ún. anafilaxiás sokk. A tünet-együttes kialakulása egyes esetekben csak pár perc, bár néha órákat is igénybe vehet. Ha a csípést követő 24 órán belül nem kezdődik el, akkor megnyugodhatunk, mert már nem is fog jelentkezni.

Rovarcsípés allergia gyanúja esetén feltétlenül szükséges a szakszerű kivizsgálás, a vérben az ellenanyagszint meghatározása, hiszen tényleges allergia esetén a beteg folyamatos életveszélyben van. Súlyos allergia esetén soha nem mehet egyedül túrázni, vitorlázni, úszni. Ha a szabadban tartózkodik, szükség esetére mindig magánál kell hordania adrenalin injekcióját.

Jó tanácsok rovarcsípés ellen:

Rovarcsípés esetén azonnal távolítsuk el az esetleg bőrünkben maradt kampós fullánkot a mérget tartalmazó hólyaggal együtt. A legjobb módszer a körömmel való kikaparás, mert, ha megszorítjuk és kihúzzuk, még több méreg ürül. A duzzanatot hűsítsük jéggel, hideg borogatással. Igyunk kalcium pezsgőtablettát, súlyosabb esetben alkalmazzuk az orvos által előírt, készenlétben tartott antihisztamin, kortikoszteroid készítményeket. Az adrenalint az allergiás beteg saját maga is beadhatja öninjekciós készülékkel.

Nyaraláskor, kiránduláskor még a nem allergiás családtagok, sőt táborozó gyermekeink is vigyenek magukkal antihisztamin tablettát, és csípés esetén azonnal vegyék be!

A rovarcsípés allergia esetén igen hatékony hosszú távú kezelési mód az immunterápia. 97%-ban képes megelőzni egy következő csípéskor a súlyos allergiás tünetek kialakulását. Az immunterápia leggyakrabban alkalmazott formája, amikor az allergént fecskendezik be a bőr alá fokozatosan emelkedő dózisban. A kezelés nem veszélytelen, súlyos allergiás reakció léphet fel, azért csak fekvőbeteg intézményben végezhető. Még az immunterápiában részesülő betegeknek is érdemes azonban biztonsági tartalékként állandóan maguknál hordani adrenalin önbefecskendezős injekciójukat.

Dr. Pálffy Márta
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!