Keresés
Close this search box.

A strandon

//

Ki ne vágyna a nyári melegben a vízpartra, a strandra? Jóval kevesebben gondolják csak végig, hogy mi mindennel térhetnek haza egy zsúfolt strandról! Leégett, szerencsés esetben pedig szép barna bőrrel, netán lábgombával vagy esetleg vírusos szemölcsökkel? Mindez nem ritkaság, hiszen a körömgomba már-már népbetegségnek számít!

A strandon

Köztudott, hogy a gombák kedvelik a meleg, zárt, nedves felületeket, előszeretettel bújnak meg összefekvő bőrterületeken, bőrredőkben, például a lábujjak között. Megtelepedésüket követően gyorsan szaporodnak-, terjednek. Ne feledjük, nemcsak fertőződhetünk, de fertőzhetünk is – újra meg újra.

A láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége sokkal gyakoribb, mint a kézkörmök ilyen betegsége. A körömgomba világszerte elterjedt probléma, kialakulása többek között az éghajlattól, az élet- és munkakörülményektől, egyes gyógyszerek szedésétől és az életkortól is függ (idősebb korban sokkal gyakoribb). Egyes betegségekhez (pl. cukorbetegséghez, immunbetegségekhez) társulva gyakorisága a 20-30%-ot is elérheti. Az esetek 40%-ában a láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége együttesen fordul elő.

A lábgombásodás megelőzhető és gyógyítható. A megelőzés legfontosabb része a mindennapos, alapos lábmosás után a lábfej, a talp és a lábujjközök szárazra törlése, hintőporozása. Az ecsetelők, hintőporok megakadályozzák a láb izzadását, így megakadályozzák a gombák megtelepedését, ez különösen a gyakori strand- és uszodalátogatóknál, a rendszeres sportot, komoly fizikai erőkifejtést végzőknél fontos. A saját törölköző és papucs mellett a visszafertőződés megelőzése a pamut zoknik, harisnyák magasabb hőmérsékleten való mosásával, vasalásával, a manikűr felszerelés, a lábbelik, illetve a fürdőszobai gumiszőnyeg és a fürdőkád rendszeres fertőtlenítésével oldható meg.

Célszerű a gombás körmökhöz eldobható körömreszelőt használni. A bőr- és körömgombásodás gyanúja esetén forduljunk orvoshoz, mivel az önkezelés esetenként káros is lehet. Az enyhébb esetekben külsőleg alkalmazható ecsetelők, lakkok mellett ma már több hatékony gyógyszer is rendelkezésekre áll, melyek belülről kifelé hatnak, felhalmozódnak a beteg körömben, és ott elpusztítják a gombákat.

Nyilvános fürdőhelyeken a gombán kívül nagyon gyakran vírusos szemölcsök is beszerezhetők. Ezek okozója a Human Papilloma Vírusok (HPV) családjába tartozik. A halványsárgás, szürkés színű, bőrből kiemelkedő, tagolt felszínű növedékek leggyakrabban a lábon és a kézen jelennek meg egyre szaporodó számban. Fertőző jellegük ellenére általában maguktól is elmúlnak, de eltávolításukhoz érdemes orvosi segítséget kérni.

A laikusok sokszor szemölcsként emlegetik a bőrön megjelenő egyéb növedékeket is, így a nyakon és a hónaljban lévő kötőszövet jóindulatú bőrdaganatát, a kiemelkedő, festékes anyajegyeket ill. a korral megjelenő, éles szélű, tagolt felszínű, sárgásbarna, barna, olykor fekete színű elváltozásokat is, ezért a diagnózis felállítása egyértelműen a bőrgyógyász feladata.

Nagyszámú festékes anyajegy esetén gondoskodjunk a fokozott fényvédelemről. Ma már bizonyított ugyanakkor, hogy a fénykárosodás mellett, genetikai tényezők, bizonyos hormonális-, és gyógyszerhatások szerepével is számolni kell. Ha az anyajegyek állandó irritációnak vannak kitéve, bármiféle változást mutatnak, pigmentáltságuk, felszínük, széli részük egyenetlenné válik, vérzik, viszket, javasolt minél előbb sebészi úton való eltávolításuk, mivel a legtöbb áldozatot követelő bőrdaganat, a melanoma malignum is kialakulhat! A fibromákat és időskori szemölcsöket akár lézerrel vagy fagyasztással is el lehet távolítani.

Gyakori nyári probléma a sarok berepedezése. A talpon a nagyobb mechanikai igénybevételnek kitett területeken fokozott szarusodás észlelhető. A talp zsírpárnája ugyanis az évek folyamán egyre inkább fogy, s az ízületek alól eltűnő párnácskákat a láb a maga módján vastagabb bőrrel igyekszik pótolni. Ugyanez történik a láb statikai problémái (lúdtalp, bütyök stb.) esetén, illetve ott, ahol nyom a cipő. A párnázott, puha talpú, vályúszerű belső sarok-kialakítású cipő nemcsak a bőrkeményedések kialakulásától, hanem a sérüléstől, mikro-repedésektől, vízhólyagoktól is megvédi az érzékeny lábat.

Nyáron, a pántos szandálokban könnyen kiszárad a lábfej, ezért áztassuk be, majd dörzsöljük le a bőrkeményedéseket habkővel, kenjük be lábápoló krémmel, és 1-2 órára húzzunk rá zoknit. A már berepedt részeket kezeljük fertőtlenítő, hámosító krémekkel.

A talpmasszázs fokozza a vérkeringést és gátolja a vastag szaruréteg képződését. Ugyanilyen jótékony hatása van a testmozgásnak, az alkalmas futócipőben végzett futásnak vagy gyaloglásnak is.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!