Keresés
Close this search box.

Vérszívók a láthatáron!

//

Kirándulás előtt egyre többen kenik be magunkat kullancsriasztóval, de kevesen tudják, hogy a városban is veszély leselkedik ránk! Az egyre súlyosabb tünetekkel járó Lyme-kór ellen még az oltás sem véd, bár már házilag is tesztelni tudjuk, hogy fertőzött volt-e a kullancs, így azonnal indulhat a kezelés. Idei újdonság hazánkban a mediterrán szúnyog megjelenése, mely kicsi és hangtalan, mellette horrorfilmbe illő a déli országokból érkezett új betegség, a szívférgesség.

A Lyme-kór a világ leggyakoribb állatról emberre terjedő betegsége, egy adott területen a kullancsok akár 30%-a is hordozhatja kórokozóját. Csípés után a nyári influenza tünetei jelentkeznek: fejfájás, nyirokcsomó duzzanat és magas láz. Később – akár évek múltán – fáradékonyság, ízületi gyulladás, izom- és ínygyulladás, szívritmuszavar, látás-, hallás- és egyensúlyzavar, esetleg arcidegbénulás jelentkezhet.

A kullancs- és egyben a szúnyogcsípés kivédésére legjobb hatásúak a Picaridin hatóanyagú szerek, melyeket a szabadban tartózkodva 6-8 óránként használjunk. Ne engedjük gyerekünket vagy kutyánkat vadak által gyakran látogatott helyre! Ne táborozzunk magas fűben! Ne igyuk szabadon legelő állat nyers tejét! Mindig legyen nálunk kullancseltávolító kanál! Csípés esetén a kiszedett kullancsot ne dobjuk el, vigyük haza, és végezzünk rajta kullancs-tesztet. Pozitív eredmény, vagy betegségtünetek esetén forduljunk orvoshoz!

2-3 éven belül a kullancsokhoz hasonló gondot okozhatnak a szemmel szinte alig látható, 2 mm-es méretű, néma szúnyogok, melyek csak éjszaka támadnak, minimális csípésérzetet keltve. Az 1 mm-esnél sűrűbb szövésű szúnyogháló véd csak ellenük.

Meleg klímájú országokban (pl. Dél-Európában) a kutyákban, macskákban egyre gyakoribb a szívférgesség, melynek parazitáját a szúnyog terjeszti. Ember esetében a tüdőben alakulnak ki gócok, melyek trombózist és toxikózist (mérgezést) okozhatnak. Mivel sajnos már hazánkban is diagnosztizálták, ezért ha házi kedvencüket nyaralni visszük, kérjük az állatorvostól a megelőzésre alkalmas készítményt, mellyel az állatot és közvetve magunkat is megóvhatjuk a fertőződéstől.

Dr. Kapiller Zoltán
állatorvos-zoológus,
a Magyar Kullancs Szövetség elnöke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!