Keresés
Close this search box.

Veszélyes vérszívók a láthatáron!

//

Kirándulás, táborozás alkalmával egyre többen fújják, kenik magukat szúnyog- és kullancsriasztó készítményekkel. A Magyar Kullancsszövetség ezzel kapcsolatban fontos szempontokra hívja fel az érintettek, főként a szülők és a tanárok figyelmét.

Veszélyes vérszívók a láthatáron!

Kezdődnek az osztálykirándulások
és a nyári táborok

Az egyre nagyobb számban előforduló Lyme-kór ellen a védőoltás nem biztosít védelmet, így a kullancs-csípést riasztó szerekkel tudjuk csak megelőzni.

Hazánkban jelenleg honos csípő szúnyogfajok intenzíven terjesztik a bőr- és szívféreg lárváit, ezzel okoztak már számos emberi megbetegedést is.

Éppen ezért a Magyar Kullancsszövetség például olyan innovatív PicaridinR tartalmú készítmények használatát javasolja, amely bőrbarát (sensitive), nem károsítják a ruházatot, nem okoznak bőr irritációt és a kisgyermekeken is biztonsággal alkalmazható. Érzékeny bőrűeknél a 4-6 óránál hosszabb hatású készítmények nem célra vezetőek, noha ritkábban kell alkalmazni, de a hatóanyag és koncentrációja, amivel a hosszú hatás időt eléri, egészségtelen lehet.

Fújjuk vagy kenjük? A riasztószerek használatának jól bevált formája a spray, ami egyenletes felvitelt tesz lehetővé, de belélegzése szinte elkerülhetetlen. A gélek és krémek használata után kézmosás szükséges, ami erdőben nem megoldható. Gyerekek számára is jó alternatíva a gyógyszertárban, bioboltban kapható ROLL-ON golyós készítmény. Ezt a gyerekek önállóan is használhatják: nem lélegzik be, nem fújják egymásra, nem nyúlnak krémes kézzel a szemükbe, szájukba, tiszta marad a kezük, nem kell tehát kezet mosni.

A legfontosabb óvintézkedések:

Dr. Kapiller Zoltán
a Magyar Kullancsszövetség elnöke
www.kullancsszovetseg.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!