Keresés
Close this search box.

Egészséges barnulás külső és belső bőrvédelemmel

//

Közeleg a strandszezon, a nyaralás, nem csoda hát, hogy mindenki szeretne szebb és egészségesebb bőrszínt, melyet a napsugarak biztosítanak számunkra, de ma már a napozásnak komoly veszélyei is vannak.

Mivel az ózonréteg folyamatosan vékonyodik, egyre több ultraibolya-sugárzásnak vagyunk kitéve. Emiatt, minden alkalommal, amikor egy kicsivel is többet, vagy a kelleténél tovább napozunk, nő a maradandó bőrkárosodás és a bőr korai öregedésének veszélye. Egyre fontosabbá válik, hogy ne csak külsőleg használt bőrvédő krémekkel, hanem belsőleg is védjük magunkat a káros napsugaraktól. Ennek lehetőségét az antioxidáns vitaminok biztosítják számunkra, melyek közül a béta-karotin talán a leghatékonyabb.

A béta-karotin olyan víz-oldékony vitaminféleség, mely erős antioxidáns hatással rendelkezik, védi a szervezetet a káros szabadgyök reakcióktól és növeli ellenállá-sát a napsugárzással szemben, mindemellett még kellemes aranybarna árnyalatot is biztosít a bőrnek. A béta-karotin védőhatását tovább lehet fokozni egy másik vitaminféleséggel, az E-vitaminnal.

Azt már kevesebben tudják, hogy a túl sok napsugárzás még az immunrendszer számára is ártalmas, mivel csökkenti a szervezet természetes ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben. Már egy rövid napozás is megzavarhatja az immunrendszert, ezért fordulhat elő az a „paradoxon”, hogy megfázásos tüneteket tapasztalunk napozás után. A napsugarak kihatással vannak a bőr öregedésére is, szárító hatása miatt korábban kezd ráncosodni, így öregebbnek tűnik. Végül, de nem utolsósorban, a túlzásba vitt napozás növeli a bőrrák kialakulásának a kockázatát is.

A béta-karotin az A-vitamin természetes előanyaga. Erős antioxidáns hatásával képes megkötni a szabad gyököket, melyeknek száma a napsugárzás hatására növekedhet a szervezetben. A provitamin növeli a természetes pigment-képződést, ezáltal a bőrt ellenállóbbá teszi a leégés ellen, gyors és tartós barnulást tesz lehetővé. Míg a zsírban oldódó A-vitamint túl lehet adagolni, addig a béta-karotinnál ez a veszély nem fenyeget, ugyanis a szervezet csak a szükséges mennyiségben alakítja át. A felesleg a bőrben raktározódik el, és – mintegy kellemes mellékhatásként – bronzbarna árnyalatot ad a bőrnek. Fontos tudnunk azt is, hogy legjobban a látószervünk szenved a káros UV-sugárzástól, ám a béta-karotin a szemben keletkező szabadgyököket is képes kontrollálni, így szemünknek is védelmet jelenthet.

Ételeink közül a béta-karotin elsősorban a sárgarépában, spenótban és a brokkoliban fordul elő. Ha ezekből a zöldségekből eleget fogyasztunk, szükség van-e a béta-karotin pótlására? Sokan gondolják, hogy felesleges a vitamin- és nyomelem-pótlás, ám elfeledkeznek arról a tényről, hogy életkörülményeink az elmúlt évtizedekben alapvetően megváltoztak. Állandó stresszben élünk, keveset mozgunk, szennyezett levegőt szívunk be, hátrányosan változtak étkezési szokásaink is, emiatt természetes védekezésünk megerősítésre szorul a károsító hatásokkal szemben. Erre a vitaminok és ásványi anyagok bevitele jelenti a megoldást.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!