Keresés
Close this search box.

Nyár a kertben

//

Végre eljött az idő, amikor a kertben serénykedés mellett, már élvezhetjük is szorgos munkánk gyümölcsét! A szamócát, epret szép sorjában követi a többi ízletes gyümölcs, egészen ősz derekáig. Kertünk virágoktól tündököl, szakítsunk hát időt legalább a langyos, virágillatos estéken a pihenésre, gyönyörködésre! Megérdemeljük.

Nyár a kertben

Tegyünk szalmát az eper, szamóca alá, hogy megvédjük a túl sok nedvességtől! Esős időben több dolgunk lesz a gyomlálással is. Jelöljük meg a leggazdagabban termő szamócatöveket, hogy augusztusban ezekről szedjünk indás sarjakat szaporításra! A zsenge levelekből – málna- és szederlevéllel együtt – finom teát készíthetünk.

Csodáljuk meg a kora nyári boglárka, margaréta és szarkaláb virágzását, aztán azonnal vágjuk vissza őket, hogy ősszel újra nyíljanak! Rózsáinkon se hagyjunk elnyílt virágokat!

A paradicsomról törjük le az oldalhajtásokat, hogy a vezérhajtás erősödjön! Gyümölcsfáinkról is metsszük le a felesleges sarjakat, vadhajtásokat, legegyszerűbb ezt az ún. gallyazó gyűrűvel végezni.

Zöldségpalánták közül már a salátáknak, káposzta- és dinnyeféléknek, a cukkininak, karalábénak és karfiolnak is tényleg az ágyásban a helye. A cukkini kedveli a nedves helyeket, szereti az olyan „szomszédot”, amely nyugat felől leárnyékolja. Négy tő elegendő egy négytagú családnak. Minden palántát késő délután ültessük a kertbe, hogy éjszaka regenerálódni tudjanak az esetleg sérült hajszálgyökerek. Ne feledkezzünk el az édesköményről, borsfűről, az újra vetett zsázsáról és kaporról sem!

A fűszernövények „betakarítását” mindig skorpió napon, kora délelőtt végezzük, amikor a harmat már felszáradt, s még nem túl erős a nap!

A mezei virágok egyre inkább kiszorítják a kertekből a szabályosra fésült gyepet. Ez így jó, mivel a tarkálló rét életteret nyújt sok hasznos rovarnak, színes lepkének. Ne taroljunk le egyszerre mindent kaszáláskor! Ha szakaszosan végezzük, mindig marad a rovaroknak élettér, nekünk meg gyönyörködni való virágtenger.

Szedjük össze a gyümölcsfák által ledobott beteg vagy felesleges gyümölcsöket, mert a bennük lévő rovarlárvák a földbe fúrják magukat, ott áttelelnek, és jövőre újra károsítani fognak. Trágyázzuk meg, és vágjuk majd le az öreg, letermett részeket a málnáról és a szederről is!

Sokan csapásnak tartják, pedig hasznos növény a csalán a kertben. Kitűnő biológiai trágya készülhet belőle. Tegyünk 2 kg csalánt 20liter esővízbe, lefedhető műanyag edénybe. Pár nap múlva, a csalánlé erjedésnek indul, időnként kevergessük, a hőmérséklettől függően 1-4 hét alatt elkészül, majd felhasználhatjuk virágokhoz, zöldségekre. Csak a gyökérrészre öntsük!

Júliusban vethetünk újra salátát, karalábét, bokorbabot, a téli retek magjának is már a földben a helye.
Augusztusban vetjük el a téli salátafajtákat, a télen is zöldellő petrezselymet és turbolyát, a tavaszi virágok magját, és a hagymásokat is. Az ilyenkor eldugott fokhagyma többnyire áttelel.

Tipp a gyümölcsszürethez: a szilva tovább megtartja kék színét, ha friss csalánlevelek közé tesszük a kosárban.

Öntözzünk rendszeresen és ne vágjuk túl rövidre a füvet, nehogy kiégjen.

Nyaralás előtt alaposan nedvesítsük be növényeink talaját, majd fedjük le jól árnyékoló anyaggal, hogy könnyebben átvészeljék távollétünket!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!