Keresés
Close this search box.

Jótékony, avagy ártalmas a napfény?

//

Több mint 10-szer annyi rákhalálozást akadályozhatunk meg rendszeres, mérsékelt – napi 10-20 perces – napozással (a 10–15 óra közötti veszélyes időszak kihagyásával), mint amennyi a melanomás halálozások jelenlegi száma – állítják a kutatók egy amerikai felmérés nyomán.

Fehérbőrű embereknél a leggyakrabban előforduló ráktípus a bőrrák. Fő típusai az alapsejtes és a pikkelysejtes bőrrák, valamint a melanoma, amely az egyik legritkább fajta, mégis az összes, bőrrákból eredő halálozás mintegy 79%-áért felelős, ugyanis leginkább erre a bőrrák típusra jellemző az áttét-képződés.

A többnyire festékes anyajegyből kiinduló melanoma főbb ismertetőjegyei: az aszimmetrikus növekedés, szabálytalan körvonalú megjelenés, többszínű jelleg (fekete, világos és sötétbarna árnyalatok), 6mm-nél nagyobb méret, változó nagyság, alak, felület és színárnyalat. A bőrfelület rendszeres önvizsgálata mintegy 63%-kal csökkentheti a melanomából fakadó halálozási arányokat.

A gyermekkori gyakori leégés és intenzív napozás akár 8-szorosára is növelheti a melanoma előfordulását. Szeplős gyerekeknél a széles spektrumú naptej használata 30-40%-kal csökkenti a festékes anyajegyek kialakulását, s ezzel felnőttkorban a melanoma megjelenésének esélyét. Felmérések szerint, naptejjel bekenve bátrabban maradunk a tűző napon, és kb. 25%-kal hosszabb ideig napozunk, ha 10-es faktorú helyett 30-as faktorú naptejet használunk, így közvetve a naptej használata is növelheti a melanoma előfordulást.

Bár a napfény bőrrák-keltő hatása vitathatatlan, a fokozott napfénynek kitett fehérbőrű embereknél kimutatták annak rákellenes hatását számos egyéb gyakori ráktípus esetében (pl. nyelőcső-, gyomor-, bél-, hasnyálmirigy-, epehólyag-, epevezeték-, petefészek-, prosztatarák, non-Hodgkin limfóma, húgyhólyag-, vese-, méhtest-, illetve tüdő- és emlődaganat). Ennek okát a kutatók a napfény D-vitamin képző hatásában látják. Fehérbőrű embereknél a D-vitamin 90-95%-a a napfény hatására jön létre. 20 perc direkt napsütés kb. 10.000 egység D3-vitamint képezhet a bőrön keresztül. A magas fényvédő faktorú naptejek ugyanakkor akadályozhatják a D-vitamin képződését a szervezetben.

Időközben kimutatták a D-vitamin I. típusú cukorbetegség és skizofrénia ellenes hatását, továbbá azt, hogy az alacsony D-vitamin szint elősegítheti a szívkoszorúér betegséget, a magas vérnyomást, sőt a stroke-ot és a szívinfarktust is. A túlsúlyos emberek D-vitamin szintje általában alacsonyabb, ezért ők különösen veszélyeztetettek. A legújabb kutatások szerint, a napfényellenes „mozgalom” több – emberi életekben mérhető – kárt okozott, mint hasznot.

A melanoma kialakulását elősegítheti még a megerőltető testmozgás (pl. maratoni futás) és a szervátültetés – mindkettő esetében az ok, az immunrendszer elnyomott működése. A napfény UV sugárzása ugyancsak képes elnyomni az immunrendszer helyi működését, ezért a napozás jótékony hatásának érvényesüléséhez nyáron is érdemes segíteni immunrendszerünk működését (részben ellensúlyozva a napfény bőrrák-keltő hatását). A megelőzésben a jövőben szerephez juthatnak az immunrendszert erősítő gyógygomba kivonatok (pl. Patkónyelv és Bokrosgomba kivonat), illetve az apigeninre standardizált flavonoid kivonatok. Az apigenin főleg a brokkoliban és kivonataiban található sulforaphane melanoma áttét-gátló hatását kísérleti körülmények között mutatták ki. A Bokrosgombát a népgyógyászatban D-vitaminképző hatása miatt is nagyra becsülik.

A megfelelő, illetve magas D-vitaminszint a már rákban megbetegedett emberek túlélési esélyeit is növelheti, hiszen azoknak, akiknek a diagnózisát tavasszal vagy nyáron állapítják meg, jelentősen jobbak a túlélési esélyei a téli diagnózishoz képest. Természetesen a bőrrákra hajlamosaknak továbbra is fokozott védelem szükséges a napfény káros hatásaival szemben.

Varga Gábor
dipl. Kfm.
További info:
06-30/391-8080, 70/423-1127
www.apigenin.de
www.patkonyelv.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!