Utazás, nyaralás egészségtudatosan

//

Mi az, ami semmiképp nem maradhat ki az úticsomagból? Mi mindenre kell felkészülnünk, hogy nyaralásunk felhőtlen, kellemetlenségektől mentes legyen? Hogyan védhetjük meg magunkat a napégéstől, fertőzésektől, utazási hasmenéstől, sérülésektől, csípéstől, szúrástól, egészségünket érő egyéb váratlan „támadásoktól"?

Utazás, nyaralás egészségtudatosan

A nyaralásra ne csak a fürdőruhával, hanem egészségügyi szempontból is készüljünk! Gyűjtsünk össze minden szükséges információt a célállomásról, hogy ne érjen meglepetés, előre tudjuk, mire számíthatunk! Külföldi út esetén időben keressük fel az utazás-egészségügyi központokat (www.oek.hu/utazás és egészség) információért az előforduló betegségekről és a szükséges védőoltásokról. Így időben kiderülhet, hogy gondoskodnunk kell-e például hepatitis A, B, hastífusz, sárgaláz, malária stb. megelőzésről. (Kevéssé ismert például, hogy a Földközi-tenger kagylóinak közel 40%-a hepatitis A vírussal fertőzött.) A legtöbb problémát mégis a napszúrás, napégés és a hasmenéses betegségek okozzák, érdemes tehát felkészülnünk, mert nagyon kiszolgáltatottá válhatunk, ha egy idegen országban szorulunk orvosi, vagy kórházi kezelésre.

Ha szép, napbarnított bőrszínnel, és nem egy rák vörösen szeretnénk hazatérni a nyaralásból, készítsük fel bőrünket fokozatosan a napozásra, hogy ne hófehér bőrrel induljunk. Bőrünk belső védelméhez fokozott C-, B- és E-vitamin, valamint szelén és cink bevitelre lesz szükség. Étrendünkbe iktassunk be citrusféléket, sok sárgarépát, búzacsírát, olajos magvakat és barna rizst.

Napozás előtt fél órával kenjük be bőrünket fényvédő krémmel, fürdés után ismételt krémezés szükséges. Nagyon világos bőrre 20-22-es (sok anyajegy, vagy a családban előforduló bőrrák esetén akár 32-es), a világosra 15-20-as, sötétebb bőrre 10-15-ös, kreol bőrre 5-7-es faktorszámú fényvédőszer ajánlott.

Napozás után jótékony hatásúak a bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő krémek, készítmények, és lehetővé teszik, hogy másnap is tudjunk napozni.

Kisgyereknek még magasabb faktorszámú napvédelem szükséges, ajánlatos a vízálló naptej, fehér póló, napkalap, de még így is kerülniük kell a déli napsütést! Bőrünkre nem csak esztétikai okokból, hanem egészségünk védelme érdekében is vigyáznunk kell.

Szükség esetére érdemes egy hatékony fájdalomcsillapítót is magunkkal vinni, hogy például egy huzat, vagy napszúrás miatti fejfájás ne tegye tönkre napunkat. A fejfájás azonban sok esetben vízhiányt jelez, vagyis a nagy melegben, a fokozott izzadás ellenére elfelejtettünk inni. Tabletták helyett ilyenkor gyakran elegendő a folyadékpótlás.

Távoli, illetve melegebb klímájú déli országokban fokozott körültekintés szükséges a fertőzések elkerülése érdekében. Fektessünk nagyobb hangsúlyt a higiéniára! Mossunk minél gyakrabban kezet, használjunk ehhez fertőtlenítő oldatot, s vigyünk magunkkal kis kiszerelésben kapható kézfertőtlenítő kendőket, melyek táskánkban mindig kéznél vannak. Ezekkel étkezés előtt nemcsak kezünket, de evőeszközünket is megnyugtató módon letisztíthatjuk.

Utazás, nyaralás során előfordulhatnak kisebb balesetek, sérülések, melyeket – még ha nem is igényelnek orvosi ellátást – kezelnünk, fertőtlenítenünk kell. Alapvetően minden sebet fertőzöttnek kell tekinteni! Legyen tehát úti „elsősegély csomagunkban” sebellátáshoz szükséges fertőtlenítő és kötszer, vízálló sebtapasz különböző méretekben. Az esetleges vérzés csillapításához soha ne tegyünk vattát közvetlenül a sebbe, használjunk erre steril mull lapot. A sebkörnyék lemosásához csak ivóvizet használjunk! Horzsolt, felületi sebeknél hámosító kenőccsel gyorsíthatjuk a gyógyulást. Ne feledkezzünk el a kötszer napi cseréjéről!

Tengerpartra utazva, óvakodjunk a medúzáktól, közülük például a „portugál gálya” faj igen veszélyes lehet az emberre. Legyen ezért mindig kéznél allergia elleni kenőcs és gyógyszer! Állattól származó sérülés, szúrás, harapás esetén mindig és mielőbb forduljunk orvoshoz! Gondoljunk a veszettség elleni védekezésre is, különösen sok betegséget terjesztenek a patkányok, kerüljük őket messzire!

Igen gyakori az utazási hasmenés, amely még a legtökéletesebbnek ígérkező nyaralást is képes tönkre tenni. Megelőzésként, még itthon tartsunk egy bélflóra regeneráló kúrát. Immunrendszerünk 70%-a a bélrendszerben található. Bélflóránk megerősítésével, a szervezetünket támogató bélbaktériumok visszatelepítésével, egyben immunrendszerünket erősítjük meg az utazás előtt. Válasszunk ehhez minél komplexebb összetételű probiotikus készítményt!

Az utazási hasmenést valójában az utazás során elfogyasztott ételekben található baktériumok, vírusok és egyéb mikrobák okozzák, illetve az a körülmény, ha kezünk nem volt tiszta az étkezések során. Az idegen mikrobákhoz a helyi lakosság szervezete már hozzászokott, nekik nem okoz panaszt, mi viszont heves tünetekkel, adott esetben hasmenéssel, hányással, esetleg lázzal reagálunk ugyanarra a kórokozóra. Ezek egyes területeken megtalálhatók az ivóvízben, s ezzel összefüggésben, a jégkockában, fagylaltban – lemosás után – a zöldségekben, gyümölcsökben, de akár a legyek is terjeszthetik. Ezért fontos tájékozódni arról, hogy a célországban iható-e a számunkra a csapvíz, vagy csak tisztálkodásra alkalmas. Utóbbi esetben fertőtleníthetjük forralással, vagy gyógyszertárban kapható fertőtlenítő tablettákkal, de legegyszerűbb a palackozott víz fogyasztása (fogmosáshoz is). Mindig ellenőrizzük a palack kupakjának sértetlenségét!

Étkezésnél legbiztonságosabb a frissen készült, vagy sült ételek fogyasztása, de ha több óráig szobahőmérsékleten állnak, töröljük őket a menüből! Kerüljük az olyan gyümölcsöt is, melyet nem lehet meghámozni, illetve az utcán árult ivóleveket, ismeretlen eredetű jégkrémet, fagylaltot, nem pasztőrözött tejet, tejterméket.

Ha minden elővigyázatosság ellenére mégis bekövetkezik a hasmenés, a folyadék- és só-pótlás mellett hagyjuk, hogy szervezetünk kiürítse magából a fertőzött anyagot, emellett bélfertőtlenítő tablettákkal gyorsíthatjuk a gyógyulást.

Útipatika-csomagunkat – szükség esetére – tartsuk mindig a kézipoggyászban! Fentieket megszívlelve, nyugodtabb, csodás nyaralásban lehet részünk. Jó utat kívánunk!

További info: utazaselott.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!