Keresés
Close this search box.

50 felett

//

50 felett minden 2. férfi ismeri a prosztata-megnagyobbodás tüneteit, 80 felett pedig ez az arány már 80 százalék. Ezért fontos, hogy egy férfi se vegye félvállról a tüneteket, mert idejében történő szűréssel és megfelelő kezeléssel a folyamat jól kontrollálható, az esetleges elváltozások idejében felismerhetők és sikeresen kezelhetők.

A prosztata növekedése bizonyos mértékig együtt jár a korral, már csak a hormonális változások miatt is. Kezelést csak akkor igényel, ha a növekedés panaszokat okoz, ha a prosztatán áthaladó húgycső összenyomódik, elzárja a vizelet útját, és a húgyhólyag izomzatának egyre nagyobb erő szükséges, hogy átpréselje a vizeletet. Az erőltetés miatt az izomzat megvastagodhat, a hólyag falában hegesedés alakulhat ki, és csökkenhet annak kontrakció-képessége. Ez nyilvánvalóan vizeletpangást eredményezhet, a pangó vizeletben fertőzés alakulhat ki, mely a vesét elérve, akár a vesefunkció csökkenéséhez vagy kőképződéshez vezethet.

Figyeljünk oda a következő jellegzetes tünetekre: vizeletürítési nehézség, esetleg vizeletelakadás, szakaszossá váló vizelés, utócsepegés.

Amennyiben a prosztata akut gyulladása zajlik, előfordulhat láz, hidegrázás, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalom, a krónikus gyulladás tünetei azonban nem ilyen feltűnőek és erőteljesek. A gyulladást a húgyúti fertőzés mellett, nemi úton terjedő baktériumok is okozhatják, ezért a sűrű partnerváltás kifejezetten kockázati tényező! A kivizsgálás a legenyhébb panasz esetén is indokolt, főként a rosszindulatú elváltozások kizárása érdekében.

A kezelés lehetőségei

Jóindulatú megnagyobbodás enyhébb eseteiben a fitoterápiás kezelések jó hatásúak, ilyenek a törpepálma, a csalángyökér, a tökmag és a rozspollen-kivonatok, ezek tartós szedés esetén fejtik ki kedvező hatásukat.

Kifejezett vizeletürítési panaszok esetén, a tünetek súlyosságától és a prosztata méretétől függően 2 szintetikus gyógyszercsoport alkalmazására van lehetőség. Az alfa-receptor blokkoló gyógyszerek a prosztata méretét nem csökkentik, csak a feszülését szüntetik meg, míg a finasterid hatóanyagú gyógyszerek a méret kisfokú csökkenését eredményezik.

Előrehaladott, gyógyszeres kezelésre nem reagáló, szövődményeket, esetleg teljes vizeletelakadást okozó megnagyobbodás esetében a prosztata teljes vagy részleges műtéti eltávolítása a választandó kezelés.

Rosszindulatú megnagyobbodás (prosztatarák) esetén megfelelő kezdeti stádiumban az ún. radikális prosztataeltávolítás jön szóba. Adott stádiumban a sugárkezelés is gyógyulást eredményezhet. Bizonyos esetekben a prosztatarák hormonkezelését választja az urológus és az onkológus szakorvos, de ez csak a rosszindulatú folyamat tartós, gyógyszeres blokádját eredményezi, a beteg rendszeres ellenőrzést, kezelést igényel.

A megelőzés fél siker!

A jó hír, hogy a prosztata rendszeres kiürítése pozitív hatással van a szervre, így az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású. A megelőzésben fontos szerepet játszik még a monogám párkapcsolat, a rendszeres testmozgás és az étrendbeli tudatosság is. Ez utóbbi magában foglalja az alkohol, főként a tömény szeszek kerülését, a csípős ételek mérséklését, a telítetlen zsírsavak beillesztését az étrendbe, főként olajos magvak és tengeri hal formájában. A tökmag és a kisvirágú füzike jótékony hatásai is közismertek. Mivel azonban 50 év felett a prosztata-megnagyobbodás előfordulása rohamosan emelkedik, az évenkénti urológiai szűrés útján figyelemmel kísérhető az állapot alakulása.

Dr. Szűcs László
urológus főorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!