Keresés
Close this search box.

A laktobacillusok és a probiotikumok szerepe a hüvelyi egészség fenntartásában

//

Ma már tudjuk, hogy a nők egészséges hüvelyi mikroflórájának komoly védelmi szerepe van a fertőzésekkel szemben. Éppen ezért figyelnünk kell rá, hogy ezt a protektív bakteriális „közösséget” megőrizzük. A Lactobacillus nemzetség fajai képezik a domináns csoportot, elsősorban az ő aktivitásuknak köszönhető az egészséges egyensúly fenntartása.

A laktobacillusok és a probiotikumok szerepe a hüvelyi egészség fenntartásában

A laktobacillusok tejsavat termelnek, amely csökkenti a hüvely pH-értékét, és – többek között – ezzel is akadályozzák, hogy a kórokozó baktériumok túlzott mértékben elszaporodjanak a nyálkahártyán. Betegség, antibiotikus kezelések, közös fürdők használata és egyéb külső behatások miatt azonban, a lactobacillusok által őrzött védelmi vonal meggyengülhet.

Az Archives of Gynecology and Obstetrics folyóiratban megjelent egyik tanulmány a tejsavtermelő baktériumok szerepét foglalta össze a nőgyógyászati betegségek megelőzésében, ide értve a bakteriális vaginózist, a gombás fertőzést, a húgyúti fertőzéseket és a szexuális úton terjedő betegségeket is. Általánosságban elmondható, hogy a tejsav termelő baktériumok dominanciája, azaz magasabb egyedszáma a normál egészséges állapottal, míg alacsony számuk a kóros állapottal hozható összefüggésbe. A hüvely állapota számos faktortól függ: például a hormonszintektől, az esetleges irrigálástól, a szexuális szokásoktól, a bakteriális behatásoktól, illetve a gazdaszervezet védekező erejétől.

A húgyúti és nőgyógyászati fertőzéseket általában antibiotikumokkal kezelik, noha ez együtt jár azzal, hogy

Ennek jelentősége akkor érzékelhető, ha számszerűsítve is látjuk a tényeket: globálisan évente 500 millió hüvelyi gombás fertőzéses esetet állapítanak meg, ehhez adódik még azok száma, akik nem fordulnak orvoshoz.

Milyen módon segítenek a Lactobacillusok?

A humán klinikai vizsgálati eredmények alapján, a hüvely egészségének és védekező képességének fenntartásához a probiotikum készítmények alkalmazása biztonságos és hatékony módszernek bizonyult. Az összefoglaló tanulmány konklúziójában a szerzők megállapították, hogy a probiotikumok kolonizációja a hüvelyben képes fenntartani a normális urogenitális egészséget, valamint megelőzni a fertőzéseket.

A hüvelyi probiotikumokra egyébként kiváló példa az Lcr35® baktérium törzs, amely a Lactobacillus c. rhamnosus faj egyik speciális baktérium törzse. Az Lcr35® baktériumtörzset a gyártási folyamat során különleges technikával „edzik”, ez az ún. tribiotikus folyamat. A tribiotikus technológia lehetővé teszi, hogy a baktériumtörzs túlélje a hüvelyben uralkodó körülményeket, és mintegy ötszörösére növelik a glikogén fermentációs képességét, azaz a tejsav termelő képességét az eredeti natív törzshöz képest. Ezt a baktériumot a nőgyógyászat már nagyon hosszú ideje alkalmazza. Az általa nyújtott, természetes módszeren alapuló segítség lehetőséget ad a hölgyeknek arra, hogy csökkentsék a hüvelyi fertőzések kockázatát és gyakoriságát, valamint elkerüljék azok kialakulását antibiotikumos vagy gombaellenes szerek alkalmazását követően.

Forrás: Archives of Gynecology and Obstetrics – Borges és mtsai., 2014

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!