Keresés
Close this search box.

Férfibajok? Van megoldás!

//

A férfiassággal összefüggő problémák érzékenyen érintik az erősebb nemet, emiatt sokan halogatják az orvosi vizitet. Nehéz megnyílni, és egy idegennek elmondani olyan problémát, melyet még magunk elől is rejteni szeretnénk. Ám, ha a panaszok maguktól nem oldódnak meg, érdemes mielőbb megoldást keresnünk, amíg a helyzet nem súlyosbodik.

Férfibajok? Van megoldás!

A kor előrehaladtával egyre gyakoribb vizeletürítési problémák esetén érdemes a prosztata megnagyobbodás gyanúja miatt felkeresni az urológust. Jellegzetes tünetei a sűrű vizelési inger, a vizelési nehézség vagy képtelenség, a szakaszossá váló vizelés és az utócsepegés. Ugyanilyen jel lehet a székelési nehézség is. Amennyiben a prosztata akut gyulladása zajlik, előfordulhat láz, hidegrázás, gát- és deréktáji, herékbe sugárzó fájdalom, ám a krónikus gyulladás tünetei nem ilyen erőteljesek. A gyulladást okozhatják nemi úton terjedő baktériumok – ezért rizikófaktor a sűrű partnerváltás –, húgyúti fertőzések, de sok esetben nem mutatható ki kórokozó. A kivizsgálás elengedhetetlen, egyrészt a rosszindulatú elváltozások kizárása miatt, másrészt a leghatékonyabb kezelési módszer (gyógyszerek, prosztata masszázs stb.) kiválasztása érdekében.

Akut herefájdalom esetén szintén orvoshoz kell fordulni az okok feltárása érdekében, ami lehet herecsavarodás, here- és mellékhere gyulladás, ciszták, vérzéses herevíz-sérv vagy akár tumor is. Krónikus a fájdalom, ha több mint 6 hónapja tart, és szintén kivizsgálást igényel, hiszen többek közt beidegzési problémák, lágyéksérv, gerincbetegségek, gyulladások, de akár cukorbetegség vagy idegi problémák is okozhatják. Az okok függvényében a gyógyszeres kezelés mellett sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

Merevedési és magömlési problémák esetén ugyancsak érdemes szaksegítséget kérni. Korai magömlésről akkor beszélünk, ha az közösüléskor 1-2 percen belül történik meg. Ez fiataloknál gyakoribb, de idősebbeknél is előfordulhat hormonális okok, kismedencei eltérések, prosztatagyulladás vagy pszichés problémák miatt.

Főleg idősebbekre jellemző a késői magömlés, amikor erős és hosszan tartó stimuláció szükséges. Magömléskor jelentkező fájdalom esetén főként húgycső- vagy prosztatagyulladásra lehet gyanakodni, amely kezelést igényel. Amennyiben magömléskor nincs ondóürülés, vizsgálni kell a lelki okokat, az idegi eltéréseket, gyógyszerek mellékhatásait és az esetleges elzáródást is.

Bármilyen problémáról legyen is szó, a korai diagnózis nemcsak megkönnyíti a kezelést, de bizonyos betegségek esetén akár életet is menthet.

Dr. Szűcs László
urológus szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!